Now Reading:
Varaždinska ljevaonica seli na novu lokaciju – Bosilj: Dajemo podršku investitoru, novi proizvodni pogon dat će značajan doprinos gospodarskom razvoju grada
Full Article 3 minutes read

Varaždinska ljevaonica seli na novu lokaciju – Bosilj: Dajemo podršku investitoru, novi proizvodni pogon dat će značajan doprinos gospodarskom razvoju grada

Gradonačelnik Grada Varaždin dr. sc. Neven Bosilj posjetio je u srijedu, 25. siječnja Metalski industriju Varaždin na obje lokacije u Varaždinu.

Susreo se direktorom MIV-a Krešimirom Kranjčecom i Filipom Kličekom te s Michaelom Herbeckom, vlasnikom i Thomasom Bohlom, vodećim ljudima Hawle Germany Group – njemačkom korporacijom u čijem sastavu se nalazi varaždinski MIV.

S poslovodstvom MIV-a i njemačkim partnerima iz Hawlea razgovaralo se o planovima za izgradnju nove ljevaonice za automatsko lijevanje na lokaciji uz Gospodarsku ulicu  u Varaždinu na novoformiranoj građevinskoj čestici uz već postojeće hale.

Proizvodna građevina, hala nove najmodernije ljevaonice s pratećim prostorima biti će  veličine od oko 20.000 kvadratnih metara. Za proces proizvodnje instalirat će se najmodernija i tehnološki najnaprednija tehnologija kojom se osigurava najviši stupanj zaštite ljudi i okoliša. Kao energija za taljenje metala koristiti će se isključivo električna energija te će biti poštivani svi zahtjevi energetske učinkovitosti te zaštite okoliša propisani zakonskom i tehničkom regulativom. Prvih godinu dana na novoj lokaciji instalirati će se probna proizvodnja do 19 tona lijeva dnevno. Kapacitet nove ljevaonice u konačnosti će biti prosječno 147 tona taline ( metala u rastaljenom stanju ) dnevno čime će varaždinska ljevaonica osigurati mjesto najveće hrvatske ljevaonice čiji se proizvodi distribuiraju u cijeli svijet. Vrijednost planirane investicije iznosi oko 60 milijuna eura.

-Kako će planirana investicija Metalske industrije Varaždin d.d. u novi proizvodni pogon dati značajan doprinos gospodarskom razvoju Grada Varaždina i okolice, a s novim, budućim zapošljavanjima značajno će doprinijeti i ukupnim ekonomskim pokazateljima, Grad Varaždin daje investitoru Metalskoj industriji Varaždin d.d. podršku za izgradnju Proizvodne građevine za automatsko lijevanje metala na području Grada Varaždina – ističe se u pismu namjere kojeg je gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj danas predao poslovodstvu MIV-a i njemačkim partnerima iz Hawle Germany Group.

Gradonačelnik je njemačkim partnerima MIV-a također ponudio i predstavio paket pogodnosti kojima Grad Varaždin nastoji olakšati realizaciju ove značajne investicije u vidu pomoći kod dobivanja dozvola te oslobođenja dijela troškova komunalnog doprinosa i komunalne naknade. Predstavnici jedne od najuglednijih europskih ljevaonica Hawle najavili su da će u Varaždinu u konačnici biti izgrađena ljevaonica koja će upotpuniti paletu proizvoda namijenjenih svjetskom tržištu, a u kojoj će biti otvoreno stotinjak novih radnih mjesta. Stručni timovi već rade na glavnim projektima, a gradonačelniku su predstavljeni  ilustracija te radne verzije izgleda nove varaždinske ljevaonice.
Kako je navedeno tom prigodom, na staroj lokaciji ljevaonice u Fabijanskoj ulici predviđena je urbana regeneracija prostora, pa će u skladu s Urbanističkim planom uređenja  taj prostor, između ostalog, biti namijenjen i stambenoj izgradnji.

sjever.hr
25.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.