Now Reading:
U Donjoj Stubici predstavljena „Logopedska čekaonica” – Zamjenica Petek: Ovaj krasan projekt na korist je djeci Krapinsko-zagorske županije, ali i šire
Full Article 4 minutes read

U Donjoj Stubici predstavljena „Logopedska čekaonica” – Zamjenica Petek: Ovaj krasan projekt na korist je djeci Krapinsko-zagorske županije, ali i šire

Velik problem gotovo svake lokalne zajednice je nedostatak logopeda, kao i udaljenost i financijska nedostupnost postojećih pružatelja usluga. Konkretne probleme i potrebe zajednice prepoznala je i skupina mladih logopetkinja i studentica logopedije iz Krapinsko-zagorske županije te je osmislila projekt “Logopedska čekaonica”, predstavljen u srijedu u Dječjem vrtiću Bubama u Donjoj Stubici.

Dugačke liste čekanja, kako u privatnim, tako i zdravstvenim ustanovama, pokazuju da je poremećaja iz logopedske domene sve više. Djeca ne dobivaju potrebnu podršku, a roditelji se osjećaju bespomoćno.

-Projektni tim Logopedske čekaonice poručuje roditeljima da postoji sustav koji je besplatan, dostupan, stručan i samodostatan i pruža stručnu podršku roditeljima dok čekaju početak logopedske terapije – rekla je magistra logopedije Lucija Mlakar na predstavljanju projekta Logopedska čekaonica.

-Europske snage solidarnosti svake godine otvaraju natječaj i moguće je prijaviti društveno korisne projekte koji rješavaju konkretne potrebe i probleme zajednice. Mi smo kao najveći problem naše lokalne zajednice prepoznale dugačke liste čekanja na logopedsku terapiju. Virtualna Logopedska čekaonica sadrži stručno osmišljene, besplatne edukativne i didaktičke materijale za roditelje i djecu, u vrijeme dok čekaju na terapije – kazala je Mlakar, napomenuvši kako je sustav potpuno besplatan.

Krapinsko-zagorska županija već je ranije prepoznala problem nedostatka logopeda i odlučila tom problemu doskočiti na praktičan način. Naime, većina članica projektnog tima prima ili je primala županijsku stipendiju za deficitarna zanimanja, pa Županija upravo na taj način potiče i podržava između ostalih i logopede.

-Ove mlade djevojke su pune entuzijazma i ljubavi prema svom poslu prionule realizaciji ovog projekta. Naravno, Logopedska čekaonica ne može zamijeniti struku i stručni rad, ali može sigurno olakšati čekanje do tretmana, do pregleda. Ovaj krasan projekt na korist je, prije svega, djeci Krapinsko-zagorske županije, ali i šire – rekla je zamjenica župana Jasna Petek.

Istaknula je kako je unazad deset godina logopedska mreža u županiji proširena, ali bez obzira na to broj djece koja imaju glasovno-govorne i jezične teškoće je toliko velik da su svi resursi u županiji premali.

-Na tretman se čeka godinu i pol što je neprihvatljivo, stoga su načelnice, načelnici, gradonačelnice i gradonačelnici prihvatili našu inicijativu da financiraju logopede putem različitih modela. Mreža se razvija, ali je još uvijek nedovoljna i ovakav projekt može doprinijeti tome da vrijeme čekanja na tretman bude manje bolno i s manje posljedica – naglasila je Petek.

Podsjetila je da Krapinsko.zagorska županija za cijelu uslugu rane intervencije godišnje izdvaja više od pola milijuna kuna, da je tu i Kabinet za ranu intervenciju unutar Centra za odgoj i obrazovanje u Krapinskim Toplicama, a logopedsku mrežu podržavaju tako da pomažu gradovima i općinama u opremanju logopedskih kabineta.

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić nije krio zadovoljstvo zbog realizacije ovako vrijednog, korisnog projekta.

-Kao Grad, ponosni smo na ovaj projekt i naš Dječji vrtić Bubamara koji nije namijenjen samo čuvanju, već i odgajanju djece, a ovo je nadstandard koji vrtić pruža. Projekt nije vrijedan samo za Donju Stubicu već mnogo šire. U sklopu projekta bit će educirano više od stotinu logopeda i brojna će djeca dobiti odgovarajuću prijeko potrebnu pažnju koju nisu mogli dobiti sve ove godine. Čestitam svima koji su sudjelovali u ovom projektu, nadam se da će takvih poziva biti i dalje te da će se naš dječji vrtić javiti i širiti našu logopedsku čekaonicu i dalje – rekao je Gospočić.

Kažimo i kako su u projektnom timu Logopedske čekaonice magistre logopedije Andrea Šantek, Lucija Mlakar i Roberta Šrajbek te studentice logopedije Lucija Seljan, Lucija Škalički, Maja Reljić i Sandra Sinković, kao i mentorica Marija Brezak, mag.logoped.

a.kučić/sjever.hr
25.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.