Now Reading:
Tomašević: Štrajk prijavljujemo sudu, Sindikati: Mi nećemo snositi troškove
Full Article 3 minutes read

Tomašević: Štrajk prijavljujemo sudu, Sindikati: Mi nećemo snositi troškove

Štrajk radnika zagrebačke Čistoće nastavljen već treći dan. Podsjetimo, radnici traže povećanje koeficijenata za najniže plaćene radnike i vozače Čistoće, a dok to Uprava Zagrebačkog holdinga ne prihvati, neće se vratiti na posao i odvoziti otpad u gradu, prenosi Index.

I dok je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević na konferenciji za medije kazao kako će Uprava Holdinga sudu prijaviti nezakoniti i nenajavljeni štrajk, a troškove plaća radnika koji nezakonito štrajkaju neka snose sindikati, što iznosi 100.000 eura dnevno, Sindikati su to odbacili.

Naime, predsjednici SSSH Mladen Novosel i Novog sindikata Mario Iveković istaknuli su da sindikati nisu ni organizirali štrajk, već su pokušali pomoći radnicima i usmjeriti ih, jer ne mogu otići iz tvrtke i napustiti radnike.

-Kao predsjednik udruge više sindikalne razine rekao sam radnicima da se neka pravila moraju poštovati, u potpunosti shvaćajući njihov problem – kaže Novosel.

Ustvrdio je kako je prekid rada rezultat ignoriranja radničkih zahtjeva u proteklih šest – sedam mjeseci, a ne godina, kako tvrdi gradonačelnik. Dodao je kako je predsjednik Sindikata komunalnih djelatnosti Zdravko Stoilković u desetak navrata tražio od Uprave Zagrebačkog holdinga i gradonačelnika da pokušaju riješiti probleme u Čistoći, no oni su to odbijali. Radnici su “pukli” nakon otkaza njihovim kolegama, tvrdi Novosel.

Iveković je odbacio Tomaševićevu izjavu o plaćanju troškova štrajka kao netočnu. Pojasnio je da sindikati snose troškove štrajka, odnosno plaća radnika, kada ga organiziraju na nezakonit način, no kada radnici sami odluče obustaviti rad, sindikat tu ne može ništa.

-Nakon što su definirali zahtjeve, u utorak ujutro su ih predali predsjedniku Uprave Holdinga pa se od prvog dana prosvjeda znalo da vraćanje radnika koji su dobili otkaz nije jedini zahtjev – tvrdi Iveković dodavši kako su predali 11 zahtjeva, a Uprava je odgovorila na njih pet.

Radnici su potom zatražili povećanje koeficijenata – 1.8 radnicima, a 2.4 vozačima, a ako Uprava to prihvati spremni su nastaviti rad.

-Tomašević govori neistine da radnici postavljaju ultimatum i traže sve – istaknuo je Iveković dodavši kako su u Čistoći u tijeku konzultativni sastanci, a prekid rada prolazi bez incidenata.

Zagrebački gradonačelnik govorio je i o plaćama radnika rekavši kako su radnicima Čistoće koji sada štrajkaju povećane 13 posto. Kaže i da je jednostranom odlukom Holdinga za 500 kuna svima povećana i božićnica.

-Ovo što se dobiva na račun, to su plaća plus neoporeziva primanja. Oko 1200 i nešto eura za vozače, to je neto iznos koji radnicima sjedne na račun. To je dignuto od strane Uprave, to je plaća za siječanj, a neki će je dobiti u veljači – rekao je Tomašević.

-Ovo što oni traže je 40% u odnosu na studeni. Radnici dobivaju plaću plus dodatke. To je ukupno oko 990 eura za komunalne radnike – dodao je.

www.sjever.hr / index.hr
25.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.