Now Reading:
Smijemo li na bolovanju u dućan, u šetnju, na kavu? Provjerite kakva su pravila igre prije nego ostanete bez novaca
Full Article 3 minutes read

Smijemo li na bolovanju u dućan, u šetnju, na kavu? Provjerite kakva su pravila igre prije nego ostanete bez novaca

Smijemo li na bolovanju u šetnju? Tko provodi kontrole i kolike su kazne za one koji zlorabe bolovanje? Tko je dužan upozoriti pacijenta o njegovim pravima, ali i onome što mu je zabranjeno? Dnevnik.hr donosi odgovore na ova pitanja.

Za kontrolu bolovanja zadužen je HZZO, od kojeg je dnevnik.hr doznao odgovore na pitanja o vremenu tijekom kojeg je zaposlenik na bolovanju.

Kako navode u HZZO-u, početak i dužinu trajanja privremene nesposobnosti za rad utvrđuje izabrani doktor u skladu s medicinskom indikacijom i smjernicama koje pravilnikom propisuje ministar zdravstva.

Ističu kako je sve vezano uz bolovanje u izravnoj nadležnosti izabranog doktora koji je upoznat sa zdravstvenim stanjem osiguranika te mu s obzirom na zdravstveno stanje daje uputu vezanu uz korištenje privremene nesposobnosti za rad.

-Očekuje se od osigurane osobe da će s obzirom na svoje zdravstveno stanje postupiti odgovorno te se za vrijeme privremene nesposobnosti za rad neće izlagati naporima koji bi mogli ugroziti zdravlje. Ako je osigurana osoba u stanju da dođe kod liječnika na kontrolu i obavi nužne radnje, izabrani doktor u tom će smjeru i dati svoje upute – poručuju iz HZZO-a.

Sve ovisi o tome na koji će način izabrani liječnik procijeniti zdravstveno stanje oboljelog pacijenta, no bez suglasnosti liječnika nije dozvoljeno putovati iz mjesta prebivališta ili boravišta.

Oboljeli nema pravo na naknadu plaće ako je svjesno prouzročio privremenu nesposobnost za rad, ako ne izvijesti izabranog doktora da je obolio u roku od tri dana od dana početka bolesti odnosno u roku od tri dana od dana prestanka razloga koji ga je u tome onemogućio, ako namjerno sprječava ozdravljenje odnosno osposobljavanje za rad, ako za vrijeme bolovanja radi odnosno obavlja poslove osnovom kojih je obvezno zdravstveno osiguran, obavlja ugovorene poslove temeljem ugovora o djelu te bilo koje druge poslove (npr. poljoprivredni radovi i sl.), ako se bez opravdanog razloga ne odazove na poziv za liječnički pregled izabranog doktora odnosno doktora kontrolora HZZO-a ili tijela HZZO-a ovlaštenog za kontrolu bolovanja, ako izabrani doktor, doktor kontrolor ili tijelo HZZO-a ovlašteno za kontrolu bolovanja utvrde da se ne pridržava uputa za liječenje odnosno bez suglasnosti izabranog doktora otputuje iz mjesta prebivališta odnosno boravišta ili zlorabi bolovanje na neki drugi način.

HZZO provodi kontrolu bolovanja bilo temeljem vlastite procjene kod, primjerice, povećane stope bolovanja ili na zahtjev poslodavca radnika koji koristi bolovanje. Kontrolom utvrđuju postoji li razlog za bolovanje, treba li ono i dalje trajati, jesu li ispunjeni uvjeti za zatvaranje bolovanja i je li ispravno utvrđena promjena šifre dijagnoze bolesti za vrijeme trajanja bolovanja.

U protekloj godini, od siječnja do studenog, prema trenutno dostupnim podacima, HZZO je kontrole bolovanja obavio u 9502 ordinacije, pri čemu je kontrolirano 34.995 bolovanja.

-Kontrola privremene nesposobnosti za rad obavlja se kao redovna ili kao izvanredna kontrola na zahtjev poslodavaca ili ovlaštenog radnika HZZO-a ili u drugim slučajevima sumnje/saznanja za moguću zlouporabu privremene nesposobnosti za rad. Zbog nepoštivanja ugovornih obaveza HZZO može ugovornim partnerima izreći različite mjere: opomene, opomene s naplatom štete, opomene s novčanom kaznom, opomene s novčanom kaznom i naplatom štete, opomena pred raskid ugovora, a može biti pokrenut i postupak za raskid ugovora – navode u HZZO-u.

www.sjever.hr / dnevnik.hr
25.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.