Now Reading:
Osam dnevnih navika za jačanje odnosa s djetetom
Full Article 4 minutes read

Osam dnevnih navika za jačanje odnosa s djetetom

Svi žudimo za onim bliskim trenucima sa svojom djecom od kojih nam se tope srca. Povezanost je jednako bitna roditeljima kao i našoj djeci. Kad je naša veza jaka, ona je i slatka – tako da primamo onoliko koliko dajemo. To je ono što čini roditeljstvo vrijednim.

Ta je povezanost ujedno i jedini razlog zašto djeca rado slijede naša pravila. Djeca koja se osjećaju snažno povezana sa svojim roditeljima žele surađivati, naravno ako mogu. I dalje će se ponašati kao djeca, što znači da će njihove emocije ponekad nadjačati njihov prefrontalni korteks koji još uvijek raste. Ali kada vjeruju da ćemo ih razumjeti i biti na njihovoj strani motivirani su slijediti naše upute kad mogu.

Prema jednom istraživanju, potrebno je pet pozitivnih interakcija uz svaku negativnu, kako bismo održali zdrav odnos. A budući da provodimo toliko vremena usmjeravajući – tj. ispravljajući, podsjećajući, grdeći, kritizirajući, prigovarajući i vičući – važno je osigurati da provedemo pet puta više vremena u pozitivnoj atmosferi.

S obzirom na to da je roditeljstvo najteži posao na svijetu i da ga često radimo u slobodno vrijeme, nakon što smo cijeli dan razdvojeni, jedini način da zadržimo snažnu vezu sa svojom djecom jest izgraditi svakodnevne navike povezivanja, preporučuje Mamin kutak.
Evo osam navika s kojima možete ojačati vaš odnos s djetetom!

1. Ciljajte na 12 zagrljaja svaki dan
Zagrlite dijete ujutro na nekoliko minuta. Zagrlite se kad se opraštate, kad se ponovno nađete, a često i između. Raščupajte kosu, potapšajte leđa, trljajte ramena. Uspostavite kontakt očima i nasmijte se. Ako vaše dijete ili tinejdžerka odbije vaše zagrljaje kada prvi put uđe, shvatite da sa starijom djecom morate ići polako. Zagrlite svoje dijete i navečer, prije spavanja.

2. Igrajte se
Smijeh i igranje održavaju vas povezanima s djetetom. Pretvorite smijeh u svakodnevnu naviku i vašem djetetu dajte priliku da se nasmije problemima zbog kojih se inače osjeća tužnim.

3. Isključite mobitel kada razgovarate s djetetom
Vaše će dijete do kraja života pamtiti da je svojim roditeljima bilo dovoljno važno da su isključili telefon kako bi ga poslušali. Čak i isključivanje glazbe u automobilu može biti snažan znak, jer nedostatak kontakta očima u automobilu smanjuje pritisak, pa je vjerojatnije da će se djeca i odrasli otvoriti i razgovarati.

4. Odvojite vrijeme za “jedan na jedan” razgovor
Učinite sve što trebate kako biste imali 15 minuta sa svakim djetetom, zasebno, svaki dan. Za to vrijeme naizmjenično radite ono što vaše dijete želi i ono što vi želite.

5. Slušajte i suosjećajte
Povezivanje počinje slušanjem. Navika da stvari gledate iz djetetove perspektive osigurat će da se prema njemu odnosite s poštovanjem i da tražite rješenja. Pomoći će vam da uočite razloge ponašanja koje inače ne biste primjetili.

6. Usporite i uživajte u trenutku
Ne požurujete svoje dijete kroz raspored kako biste mogli provesti nekoliko minuta s njim prije spavanja. Svaka interakcija je prilika za povezivanje. Usporite i uživajte u trenutaku sa svojim djetetom. Kad djetetu pomažete oprati ruke, stavite svoje ruke u tekuću vodu s njegovima i podijelite hladnu vodu. Pomirišite njegovu kosu. Slušajte njegov smijeh.

7. Maženje i čavrljanje prije spavanja
Odvedite dijete na spavanje malo ranije pa ćete imati više vremena za maženje prije spavanja. Ti slatki trenuci povezanosti omogućuju djetetu da se lakše nosi s problemima koje nosi novi dan. Uvjerite svoje dijete da čujete njegovu zabrinutost i da ćete to zajedno riješiti. Sljedeći dan, ponovite sve opet. Kasno navečer često je jedino vrijeme kada se tinejdžeri otvaraju.

8. Budi prisutna
Većina nas prolazi kroz život poluprisutni. Ali vaše dijete ima samo oko 900 tjedana djetinjstva s vama prije nego što napusti vaš dom. Otići će prije nego što to shvatite.
Isprobajte ovo za primjer: kada ste u interakciji sa svojim djetetom, pokažite da ste 100 posto u tome što radite. Nećete moći to izvoditi cijelo vrijeme ali ako vam to prijeđe u naviku nekoliko puta dnevno, vidjet ćete da nije teško.
Vidjet ćete da to stvara one trenutke s vašim djetetom od kojih vam se srce topi.

foto: Freepik
sjever.hr/mamin kutak
25.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.