Now Reading:
Možemo li uopće još uvijek kupiti zdrave proizvode? U dvije godine u Hrvatskoj povučeno čak 235 neispravnih proizvoda – evo što nam se može dogoditi ako ih pojedemo
Full Article 2 minutes read

Možemo li uopće još uvijek kupiti zdrave proizvode? U dvije godine u Hrvatskoj povučeno čak 235 neispravnih proizvoda – evo što nam se može dogoditi ako ih pojedemo

hrana

S polica hrvatskih trgovina u posljednje dvije godine povučeno je čak 235 zdravstveno neispravnih proizvoda, a reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan istražio je dolaze li te informacije do kupaca i što se može dogoditi pojedemo li proizvode s pesticidima, mikroorganizmima, alergenima i mikrotoksinima.

Reporter Dnevnika Nove TV je, naime, u kućnim zalihama pronašao vrećicu pistacija koje su početkom prošle godine povučene s polica i pokušao je vratiti. Na kraju je vrećicu s povećanom količinom aflatoksina uspješno zamijenio, a za Dnevnik Nove TV Zlatka Knezović, voditeljica Odjela za analizu Hrane NZJZ Split objasnila je što bi se dogodilo da ju je slučajno pojeo.

-U jednokratnoj konzumaciji neće se ništa dogoditi jer nije riječ o iznimno visokim koncentracijama. Međutim ti se proizvodi povlače sa tržišta jer su zdravstveno neispravni – rekla je.

A takvih neispravnih proizvoda u posljednje dvije godine bilo je čak 235, dok se propisi o kontroli hrane često i nadopunjavaju.

-Sada je recimo novost uredba koja je propisala obavezno praćenje akrilamida u proizvodima koji sadrže veće količine škroba. Znači krumpir, pečeni i prženi, različite vrste peciva i kruha – dodaje Knezović.

Obavijesti o povlačenju ažuriraju se na web stranicama nadležnih institucija, a Ana Knežević iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača kazala je kako je to nedovoljno jer nitko neće prije nego što ide u kupovinu provjeravati web stranice državnog inspektorata.

-Nikad se ne govori nešto o onima koji su to već kupili i konzumirali ili potrošili – rekla je Knežević te dodala kako se rijetko i u trgovinama takva obavijest potrošačima što bi trebalo biti na vidljivom i uočljivom mjestu.

Ekipa Dnevnika Nove TV pitala je i građane jesu li ikad u trgovinama vidjeli natpis da je neki proizvod povučen i da mogu dobiti povrat novaca. Većina ih nije, a jedna građanka kazala je kako je to zabrinjavajuće i kako više ne zna što jesti jer ništa nije zdravo.

www.sjever.hr / dnevnik.hr
24.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.