Now Reading:
Jučerašnje nevrijeme na sjeveru Hrvatske zadalo glavobolju građanima, vatrogascima, policiji – ovo su posljedice!
Full Article 3 minutes read

Jučerašnje nevrijeme na sjeveru Hrvatske zadalo glavobolju građanima, vatrogascima, policiji – ovo su posljedice!

Negdje obilne kiše, drugdje ceste zatrpane snijegom, uz obalu orkanski vjetar – jučerašnje je nevrijeme zahvatilo i sjever Hrvatske, a Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je informacije o tome što se sve događalo u nekoliko sjevernih županija.

Koprivničko-križevačka županija

Dana 23. siječnja u poslijepodnevnim satima Županijski centar 112 je zaprimio veći broj dojava o porastu vodostaja potoka i mogućnosti izlijevanja. Na cesti prema Križevcima, izlaz iz Koprivnice, oborinska voda se prelijevala preko ceste i nije bio moguć promet vozilima. Obaviještene su sve mjerodavne službe koje su odmah izašle na teren.

Krapinsko-zagorska županija

Tijekom dana  23. siječnja Županijski centar 112 Krapina zaprimio više dojava građana o događajima uzrokovanim vremenskim neprilikama – kiša, snijeg i jak vjetar. Većinom se radilo o poplavljenim kolnicima, ispumpavanjima vode, poplavljenim podrumima i dvorštima te srušenim stablima.

U večernjim satima došlo je do kvara na dalekovodu pa su pojedini dijelovi općina Đurmanec, Hum na Sutli, Jesenje i grada Krapine ostali bez opskrbe električnom energijom. Tehničke ekipe HEP-a odmah su izašle na teren radi otklanjanja kvara. Tijekom noći veći dio kvarova je otklonjen. Bez opskrbe električnom energijom još su naselja Brezovica Petrovska, Koprivnica Zagorska, dio Gornjeg Jesenja i Gorjka. Tijekom 24. siječnja očekuje se potpuna normalizacija u opskrbi.

Varaždinska županija

Zbog kiše i snijega koji su padali tijekom 23. siječnja na području Varaždinske županije, a osobito na području Bednje i Trakošćana, vatrogasci su imali više zahtjeva za tehničkim  intervencijama uklanjanja drveća s prometnica. U poslijepodnevnim satima drvo je palo i na prugu Lepoglava-Golubovec, a promet je kasnije normaliziran.

Intervencije su bile u mjestima Margečan, Crkovec, Klenovnik Čalinec, Bedenec, Druškovec, Slivarsko, Žarovnica, Trakošćan, Brezova gora, Prebukovje, Šaša,  Bednja. Na intervencijama su bili angažirani vatrogasci lokalnih DVD-ova, JVP Varaždin i Poduzeće za ceste. Dolazilo je i do je prekida u opskrbi električnom energijom u više naselja na području Ivanca, Lepoglave i Bednje. Također, na cesti D74 došlo je do zastoja zbog prepriječenog kamiona te je zaustavljen promet od Trakošćana prema Macelju. U koloni se našlo 30-tak vozila. Poduzeće za ceste čistilo je na tom području sa dvije ekipe.

Zbog vode na kolniku bila zatvorena je cesta koja vodi iz poduzetničke zone Jalžabet prema Kelemenu te u Knegincu. Radi stabla na kolniku u naselju Crkovec zatvorena je cesta. Stablo će biti uklonjeno u jutarnjim satima tijekom 24. siječnja. U padu stabala oštećeno je 5 vozila.  U mjestu Bedenec, prilikom pada stabla na vozilo, jedna osoba je ozlijeđena te joj je pomoć pružena u Domu zdravlja.

Grad Zagreb i Zagrebačka županija

Tijekom dana 23. siječnja zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta (snijeg i kiša) na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, više službi je interveniralo na saniranju prometne i opskrbne infrastrukture. Vatrogasci su imali 20-tak intervencija vezano za uklanjanje drveća sa prometnica i desetak intervencija vezanih za plavljenje stambenih/podrumskih prostorija. Primljena je jedna dojava vezana za pojavu klizišta i jedna zbog neočišćene prometnice.

izvor i foto: ravnateljstvo civilne zaštite rh
sjever.hr
24.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.