Now Reading:
DIGITALNA TRANSFORMACIJA DONJEG MEĐIMURJA U Prelogu saznajte kako stvoriti ‘pametnu tvornicu’ – “Želimo maknuti stigmu da Hrvatska uvijek kasni za nečim”
Full Article 4 minutes read

DIGITALNA TRANSFORMACIJA DONJEG MEĐIMURJA U Prelogu saznajte kako stvoriti ‘pametnu tvornicu’ – “Želimo maknuti stigmu da Hrvatska uvijek kasni za nečim”

Projekt “100 pametnih tvornica” koji se provodi već nekoliko godina, a koji za cilj ima stvaranje što većeg broja pametnih tvornica predstavljen je u utorak u Prelogu. Kako je naglašeno ovaj projekt ima za cilj napredak hrvatske industrije.

Veliku podršku ovakvim projektima
koji doprinose razvoju gospodarstva i inovativnih rješenja u poslovanju aktivno pruža gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Ljubomirom Kolarekom.

Ana Štefanić, operativna direktorica tvrtke Culmena koja provodi projekt, na konferenciji za novinare najavila je događanje idućeg petka koji će okupiti poduzetnike s ovog područja. Naime, u sklopu projekta predstavit će se mogućnost transformacije u “pametne tvornice”, a zajednički će ga predstaviti tvrtka Culmena i Grad Prelog 3. veljače u Muzeju „Croata Insulans” u Prelogu s početkom u 10 sati.

-Sve ovo je uvod u događaj idućeg petka u Poduzetničkom centru gdje će se poduzetnicima detaljnije predstaviti sam projekt i svi njegovi benefiti. Tom prilikom predstavit ćemo sve partnere s kojima provodimo projekt te metodologiju provođenja projekta. Važno je reći da u Hrvatskoj uvijek kasnije usvajamo ono što je aktualno u svijetu. Na ovaj način, ovim projektom, i metodologijom Culis, želimo maknuti stigmu da Hrvatska uvijek kasni za nečim. Važno je da više ne gubimo vrijeme, a upravo ovaj projekt ide za tim. Cilj je u što kraćem vremenu napraviti transformaciju. Kako napraviti pametnu tvornicu je postojeću tehnologiju povezati s onim što je najnovije u IT sektoru – pojasnila je Štefanić dodajući da je u konačnici individualni pristup svakoj tvrtki koja se želi uključiti u projekt .

Profesor Nedeljko Štefanić sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje ponovio je cilj projekta da se “podigne” hrvatska industrija. Više je govorio o metodologiji Culis koja se primjenjuje i izvan Hrvatske.

-Ona skraćuje vrijeme potrebno za prelazak tvornice na pametnu tvornicu. Prepoznali smo da se ovdje u Prelogu nalaze dobra i kvalitetna poduzeća bez obzira koje su veličine. Upravo tvrtke u ovom gradu trebale bi biti nositelj ove digitalne transformacije industrije na ovom području – poručio je Štefanić te dodao da je osim transformacija poduzeća potrebno osigurati i kvalitetnu radnu snagu na čemu također tvrtka Culmena radi.

Na njega se nadovezala Ana Štefanić koja je naglasila da ljudi ne trebaju strahovati od gubitka radnih mjesta.

-Štoviše, jedan od ciljeva projekta je otvaranje novih radnih mjesta – poručila je direktorica Štefanić.

Odvjetnik Denis Mišić iz Preloga smatra da je industriji Preloga odnosno Donjeg Međimurja potrebna digitalna transformacija radi daljnjeg razvoja.

Inače, projekt „100 Pametnih tvornica“ pokrenut je u svibnju 2019. s ciljem stvaranja većeg broja pametnih tvornica kako bi se osigurala njihova pozicija na tržištu. Transformacija poduzeća omogućava se kroz metodologiju Culis koja je rezultat dugogodišnjeg iskustva u proizvodnji i rada na optimizaciji procesa. Ona se sastoji od Lean, Digitalne i Green transformacije.

Sam projekt nije geografski ograničen pa u njemu mogu sudjelovati tvornice iz cijelog svijeta, no fokus je na područje Europske Unije. Također, veličina tvornice ili tvrtke nije isključujući kriterij – u projekt se mogu uključiti male, srednje i velike tvrtke.

Ciljevi projekta su poticanje tvrtki da razviju i koriste modele i tehnologije karakteristične za Pametne tvornice kao i razvoj novih znanja i vještina zaposlenika koji će raditi u Pametnim tvornicama i Pametnim tvrtkama. Jedan od ciljeva je i brža i efikasnija transformacija tvrtki koristeći Culis metodologiju.
 
U konačnici važno je za istaknuti da se projektu mogu pridružiti proizvodne tvrtke – tvornice iz različitih područja djelovanja, bez obzira na veličinu.

s.kalajdžija/sjever.hr
24.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.