Now Reading:
ŠTO NAM JE DONIO SCHENGEN? Mađari sada masovno dolaze u Hrvatsku po jeftinije gorivo, a Hrvati preko granice po meso i ulje!
Full Article 3 minutes read

ŠTO NAM JE DONIO SCHENGEN? Mađari sada masovno dolaze u Hrvatsku po jeftinije gorivo, a Hrvati preko granice po meso i ulje!

S uvođenjem eura i ulaskom u Schengen Hrvati su masovno krenuli preko granice u nadi da će uštedjeti. Varaždinska ekipa HRT-a nedavno je provjerila kakve su cijene u Sloveniji, a ovih su dana bili i u Mađarskoj. Zanimljiv je fenomen da Mađari po jeftinije gorivo sada dolaze u Hrvatsku.

Sredinom ožujka prošle godine posjetili su mađarski pogranični gradić Letenye. Razlog je bio masovan odlazak Hrvata po jeftinije gorivo u Mađarsku. Tada su po litri uštedjeli i 40 centi jer je vlada Viktora Orbana zamrznula cijene goriva na oko euro i 25 centa po litri.

S novom godinom ušli smo u Schengen, uveli smo euro ali i uz pogranična područja dogodio se zanimljiv fenomen. Mađari dolaze točiti gorivo u Hrvatsku  jer je jeftinije i do 40 centi. Naime, u prosincu je vlada Viktora Orbana ukinula subvenciju na gorivo koje je poskupjelo.

– Mađarska vlada je limitirala i onda se nije moglo točiti svakome takozvano privilegirano gorivo. Bilo je zabranjeno, mogli su točiti samo auti s mađarskom registracijom. Ali evo sada gorivo je znatno jeftinije u Hrvatskoj nego u Mađarskoj, za HRT emisiju Dobro jutro, Hrvatska rekao je Laci Gulyas, Serdahelj.

Dok Mađari kod nas toče gorivo Hrvati preko granice odlaze po jeftinije meso, ulje. Otkad su granične barijere uklonjene povećala se prekogranična migracija s obje strane. Laci Gulyas je Hrvat koji živi u Mađarskoj pa je iz prve ruke rekao što se isplati kupiti ovdje, a što u Mađarskoj.

– Ja sam u specijalnom položaju, svaki dan prelazim granicu, radim u Hrvatskoj za jednu mađarsku firmu. Dosta često odlazim u trgovine i mogu usporediti cijene. Imamo zamrznute cijene kod nekih artikala, ali većina je cijena viša nego u Hrvatskoj. I ja na to pazim pokušavam potražiti artikle koji su jeftiniji, kazao je Gulyas. 

Zanimljivo je da u Mađarskoj primjerice šećer ili ulje možete kupiti u ograničenim količinama. Pa mnogi odlaze u susjednu Sloveniju po te namirnice. A i ograničena cijena mesa dovela je do poskupljenja nekih proizvoda.

Zamrznuli su cijenu svinjskog buta, a druge nisu. Zanimljivo je da je lopatica puno skuplja od buta jer tamo je slobodna cijena, nije ograničena, istaknuo je Gulyas. 

Činjenica je da uklanjanjem graničnih barijera pogranični život Hrvatske, Slovenije i Mađarske je živnuo pa građani da uštede itekako računaju što im se u kojoj državi isplati.

sjever.hr/vijesti.hrt.hr
23.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.