Now Reading:
OZBILJAN APEL GRAĐANIMA Budite oprezni prilikom novih zaduživanja!
Full Article 2 minutes read

OZBILJAN APEL GRAĐANIMA Budite oprezni prilikom novih zaduživanja!

Ministar financija Marko Primorac pozvao je u ponedjeljak građane da budu vrlo oprezni prilikom novih zaduživanja.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o podizanju kamatnih stopa, ministar je poručio da iako se situacija čini prilično kompleksnom, u naravi je vrlo jednostavna, donosi N1.

Kazao je da je monetarno zaoštravanje jedan od najučinkovitijih instrumenata u borbi protiv inflacije.
-Mjere fiskalne politike su takve da ne mogu suzbiti inflaciju, ali mogu učiniti to da ne djeluju proinflatorno. ECB je prepoznala problem i kontinuirano podiže kamatne stope. Takva politika doista djeluje proinflatorno – kazao je ministar.

Dodao je da prate situaciju te da ako se pokaže da se ovakvim monetarnim zaoštravanjem ne ostvaraju zacrtani ciljevi dovoljno brzom dinamikom, može se očekivati „da će i dalje dolaziti do porasta kamatnih stopa koje će se postupno prelijevati i na kamatne stope u gospodarstvu”.

Primorac je uputio i apel građanima da budu oprezni prilikom novih zaduženja, pofdsjetivši da je ranije upozoravao na ove probleme.
-Isticao sam da je jedino rješenje protiv inflacije postupno povećanje kamatnih stopa i apelirao već tada na građane i poduzetnike da fiksiraju svoje obaveze ako imaju kredite ugovoreno po varijabilnoj kamatnoj stopi. Još jednom možemo apelirati na sve dionike da budu oprezni prilikom novih zaduživanja i u što većoj mjeri koriste fiksnu kamatnu stopu. Vrijeme je nepredvidivo – kazao je Primorac, a prenosi N1.

sjever.hr/n1info.hr
23.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.