Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija u 2023. godini za poljoprivredu osigurala 507 tisuća eura odnosno 3,8 milijuna kuna
Full Article 5 minutes read

Krapinsko-zagorska županija u 2023. godini za poljoprivredu osigurala 507 tisuća eura odnosno 3,8 milijuna kuna

Krapinsko-zagorska županija ovaj tjedan je započela s press konferencijom na kojoj su predstavljene realizirane aktivnosti iz resora poljoprivrede u 2022. godini te osvrt na planove u 2023. godini. Ono što je župan Željko Kolar obećao u svojoj izbornoj kampanji, da će potpore za mjere razvoja poljoprivrede svake godine rasti za 10%, to je planirano i u 2023. tako da su ona povećanja s 340 tisuća na 349 tisuća eura. Ukupna sredstva za poljoprivredu u 2023. godini osigurana su u visini od 507 tisuća eura, odnosno 3,8 milijuna kuna.

Pročelnica Odjela za poljoprivredu Sanja Mihovilić predstavila je realizirane projekte za prošlu godinu iz resora poljoprivrede kazavši kako je u 2022. godini raspisano 10 natječaja kroz mjere razvoja poljoprivrede koje je dobilo 257 korisnika u iznosu od 2,5 milijuna kuna. Jedna od potpora koje je Županija osigurala su i potpore poljoprivrednim udrugama koja je iskoristilo 6 korisnika u ukupnoj visini od 63 tisuće kuna. Kada se govori o potporama za ulaganje u modernizaciju i povećanje konkurentnosti, potporu je dobilo 23 korisnika u ukupnoj visini od 650 tisuća kuna.

Za uzgoj zagorskog purana odobrena su sredstva u iznosu od 364 tisuće kuna za 33 korisnika. Za potpore povećanja ekološke proizvodnje u 2022. godini odobrena su sredstva u visini nešto manje od 300 tisuća kuna za 14 korisnika. Tom potporom realizirano je 1800 sadnica malina, 150 sadnica trešanja, 150 sadnica lješnjaka i 80 sadnica jabuka te izgradnja plastenika.

Što se tiče daljnjih ulaganja u poljoprivredu pročelnica Mihovilić istaknula je kako se u 2022. godini za povećanje stočarske proizvodnje uložilo 250 tisuća kuna, a potporu je dobilo 7 korisnika dok se za očuvanje pčelinjeg fonda osiguralo 200 tisuća kuna za 87 korisnika za 6.418 pčelinjih zajednica.

Potpore za povećanje poljoprivredne proizvodnje osigurane su u iznosu od 210 tisuća kuna i tu su sredstva povećana na 383 tisuće kuna za 15 korisnika koja su se u najvećoj mjeri iskoristila za kupnju poljoprivrednog zemljišta. Povećana su i sredstva za promociju koja su u startu bila osigurana u iznosu od 100 tisuća kuna, no odobreno je 168 tisuća kuna za 35 korisnika.

Za sedam manifestacija u organizaciji Županije osigurano je 553 tisuće kuna na kojima je sudjelovalo 360 izlagača. To su Sajam i izložba zagorskih vina, Bedekovčina 2022., Štruklijada, 4.Međunarodna izložba bučinog ulja Alpe – Adria, 100 % ZAGORSKO u Rijeci, 100 % ZAGORSKO u Zagrebu, Babičini kolači i Ocjenjivanje i izložba meda KZŽ.

Ukupna šteta od prirodnih nepogoda, a Krapinsko-zagorsku županiju su prošle godine pogodile dvije nepogode – tuča i suša, iznosila je preko 9 milijuna kuna, a za potporu je pristiglo 369 zahtjeva. Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je nešto više od 5 milijuna kuna za 347 korisnika.

Posebno se na elementarnu nepogodu tuče osvrnuo župan Kolar kazavši kako ni najstariji poljoprivrednici ne pamte da su takve dvije elementarne nepogode u jednoj godini toliko nanijele štete.

Mnogi poljoprivrednici su preorali i ponovno posijali određene proizvode koje im je totalno uništila suša koja je bila u 7., 8., i 9. mjesecu. To je jedan realitet za koji se nadamo da se više neće dogoditi – rekao je župan dodavši kako su jedino pčelari imali dobru godinu i zbog izuzetno visokih temperatura dio vinogradara u dijelu Zagorja kojemu tuča nije uništila nasad.

Župan je još dodao kako je u 2022. godini napravljena monografija autohtonih sorata KZŽ, a da se ove godine planira mjera za kupnju loznih cijepova autohtonih sorata vinove loze za podizanje nasada autohtonih sorata.

-Za tu namjenu smo osigurali 30 000 eura što u prijevodu možemo reći za 30 000 sorata da je to zapravo 1 euro potpora, jer je procjena da će 2 eura biti jedna sadnica. Znači 50 posto potpore. Mi ćemo taj iznos povećati na 60 tisuća eura u 2024. godini i na 80 tisuća eura u 2025. godini – izjavio je Kolar.

Za promociju autohtonih sorata vinove loze angažirani su stručnjaci koji će pomoći u promociji, a raditi će se na posebnoj etiketi, posebnom brendiranju i prezentaciji.

Krapinsko-zagorska županija jedna je od županija u Hrvatskoj gdje raste broj proizvođača ekološke proizvodnje i povećava se broj proizvoda iz ekološke proizvodnje. Upravo zbog toga je Županija i uvela posebnu mjeru potpora za ovu vrstu proizvodnje za što je osigurano 45 tisuća eura.

Župan je najavio kako će se ove godine ići u Split s manifestacijom “100% zagorsko” koja se pokazala kao jedna od najboljih promocija zagorskih proizvoda u Zagrebu i Rijeci.

-U veljači ćemo otići u Split kod kolega Puljka i Bobana kako bismo dogovorili prikladan termin za manifestaciju koja bi svima odgovarala – rekao je župan dodavši kako su turistički podatci pokazali da su upravo gosti iz Splitsko-dalmatinske županije na trećem mjestu posjetitelja Krapinsko-zagorske županije.

msopek/sjever.hr 23.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.