Now Reading:
Pahuljasto meke cimet rolice – donosimo vam recept za savršeni zimski desert
Full Article 2 minutes read

Pahuljasto meke cimet rolice – donosimo vam recept za savršeni zimski desert

Zima je godišnje doba koje nas inspirira da isprobavamo različite recepte sa “zimskim” začinima, a u prvom su nam planu dizana tijesta za što moramo paliti pećnicu koja stvara ugodnu toplinu u našem domu, dok je vani hladno.

Upravo jedan od takvih deserata su i cimet rolice koje ne sadrži neke komplicirane sastojke, a osvajaju mirisom i preljevom kojim se preliju nakon pečenja. Savršeno idu uz šalicu kave, posebno čaja, a možete ih jesti za desert, ali i užinu ili doručak. Stoga vam u nastavku donosimo recept cimet rolica, a koji prenosi Večernji list.

Za pripremu ove slastice potrebni su vam sljedeći sastojci:

Tijesto:
4 i pol šalice + 3 velike žlice glatkog brašna
1/4 šalice bijelog šećera
2 i 1/4 žličice suhog kvasca
1 i pol žličica soli
1 šalica mlijeka
6 žlica maslaca
2 velika jaja

Punjenje i preljev:
Pola šalice + 1 prutić maslaca sobne temperature
Pola šalice smeđeg šećera
1/4 šalice bijelog šećera
1/4 žličice soli
2 žlice cimeta
2/3 šalice šećera u prahu
2 žlice mlijeka
115 g krem sira

Priprema tijesta:
Pomiješajte pola šalice vode i 3 žlice brašna i stavite u mikrovalnu na 1 minutu, dok ne dobijete teksturu paste.

Pomiješajte, u jednoj posudi, šećer, kvasac, sol i brašno. Zagrijte mlijeko i maslac dok se on skroz ne istopi, pa maknite s vatre, pustite da se ohladi i dodajte u zdjelu sa šećerom, kvascem i brašnom. Dodajte još i pastu i jaja. Miješajte drvenom kuhačom, a zatim dobiveno tijesto prebacite na podlogu s brašnom i formirajte kuglu. Prebacite u zdjelu koju ste premazali s malo maslaca i poklopite plastičnom folijom. Ostavite oko sat vremena na toplom.

Priprema nadjeva i preljeva:
Pomiješajte maslac, smeđi i bijeli šećer, cimet i sol u jednoj zdjeli pa premažite time tijesto koje ste prethodno razvaljali na podlogu. Zarolajte i izrežite na kolutove.

Dobivene rolice stavite u protvan za pečenje koji ste prethodno premazali maslacem. Prekrijte s plastičnom folijom i pustite da se tijesto još malo digne i postane pufasto, oko 1 sat.

Zagrijte pećnicu na 200°C i pecite rolice 25 do 30 minuta. Neka se ohlade, a vi za to vrijeme napravite preljev – umutite mikserom šećer u prahu i sir, pa dodajte mlijeko da bude malo rjeđe. Prelijte preko ohlađenih rolica.

Foto: Pixabay

www.sjever.hr / www.večernji.hr
22.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.