Now Reading:
Ovih 15 projekata u potpunosti će zaokrenuti razvoj turizma Varaždinske županije
Full Article 3 minutes read

Ovih 15 projekata u potpunosti će zaokrenuti razvoj turizma Varaždinske županije

Varaždinska županija prošlog je tjedna predstavila Plan razvoja 5.0. koji obuhvaća više od 50 investicija vrijednih preko 350 milijuna eura. Kako je naglašeno prilikom predstavljanja nacrta plana razvoja Županije do 2027. godine, ove će investicije promijeniti vizuru Varaždinske županije, unaprijediti kvalitetu života svih građana te razviti poduzetništvo.

Nacrt plana razvoja obuhvaća pet područja – očuvanje kulturne baštine i razvoj turizma, odgoj i obrazovanje, osiguranje kvalitete sustava zdravstva i socijalne skrbi, okoliš, smanjenje utjecaja klimatskih promjena i zaštitu okoliša te održivi razvoj gospodarstva i prometne infrastrukture, a ovih 15 projekata predstavlja zaokret u razvoju turizma na području Varaždinske županije.

Riječ je o izgradnji kampa i kupališta u Cestici te tematskog zabavnog parka na Banjščini gdje će se osigurati smještajni kapaciteti te edukativni i zabavni turistički sadržaji. Trakošćan kao nezaobilazna točka kontinentalnog turizma dobit će etno selo i autokamp, a na Ravnoj gori niknut će žičara.

U planu je i rekonstrukcija Gradskog stadiona Varaždin čime će se osigurati adekvatni uvjeti za odigravanje atraktivnih utakmica u najvišem hrvatskom nogometnom rangu, a kako bi se doprinijelo razvoju turizma visoke dodane vrijednosti u Varaždinskim Toplicama ulagat će se u rekonstrukciju i opremanje Hotela Minerva te Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju.

Kao što je i sam župan Anđelko Stričak već najavio, jedan od važnijih projekata koje će Varaždinska županija u narednom razdoblju realizirati je revitalizacija austrougarskog vojničkog konjičkog kompleksa u Optujskoj ulici u svrhu očuvanja kulturne i povijesne baštine. Projekt obuhvaća uređenje jahaonice, zgrade zapovjedništva i staja u polivalentne, galerijske i prezentacijske prostore.

U Lepoglavi će biti uspostavljen Centar Pavlina, odnosno centar za posjetitelje i interpretaciju lepoglavske povijesti i kulture te prezentaciju čipke i čipkarske tradicije.

Diljem županije uredit će se i prezentirati srednjovjekovne utvrde. Radi se o Grebengradu, utvrdi Čanjevo, Paki te lokalitetima Gradišče-Matušini i Humščak. Cilj je povezati ih u jedinstvenu kulturnu i turističku rutu te uspostaviti multimedijski interpretacijski centar srednjovjekovnih utvrda.

Još jedan važan projekt odnosi se na daljnju promociju Varaždinskih Toplica kao Grada na termalnoj vodi Aquae Iasae i to prenamjenom Pučke kupelji u Interpretacijski centar termalne vode Aquae Iasae, izgradnjom prezentacijskog prostora i multimedijskim opremanjem nalazišta te uređenjem parkovnih površina.

Uspostavit će se i prezentacijski centar te arheološki park Gomila, arheološko-paleontološki park Ludbreg te prezentacijski centar Gaveznica – kameni vrh, a kod jednog od najznačajnijih arheoloških i paleontoloških nalazišta Hrvatske, Špilje Vindija osigurat će se odgovarajuće fizičke zaštite te će se zaštititi profil i uređenje njezine unutrašnjosti. Planira se i uspostava interpretacijskog centra sa znanstveno-edukativnim laboratorijem.

tklopotan / www.sjever.hr
22.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.