Now Reading:
OŠTAR ODGOVOR HABIJANA KOLARU: “Kolar mora jasno reći je li za kamenolom ili protiv. Ne može se sjediti na dvije stolice!”
Full Article 4 minutes read

OŠTAR ODGOVOR HABIJANA KOLARU: “Kolar mora jasno reći je li za kamenolom ili protiv. Ne može se sjediti na dvije stolice!”

Nakon što je u petak krapinsko – zagorski župan Željko Kolar progovorio o temi proglašenja Ivančice parkom prirode te o potencijalnom kamenolomu u Siljevcu i tom prilikom uputio kritiku na račun HDZ-ovog saborskog zastupnika Damira Habijana, stigla je reakcija prozvanog zastupnika . Naime, Kolar je ustvrdio da se Habijan po pitanju davanja dozvole za potencijalni kamenolom pokušava izvući iz priče na način da sve prebacuje na županiju, a da je jasno, tvrdi Kolar, da je za eventualnu dozvolu nadležno resorno Ministarstvo.

– Kolega saborski zastupnik koji govori u Saboru da je ključ u rukama Kolara da li će biti kamenoloma ili ne, to je pokušaj da se izvuče iz priče u koju su ga uvukli kolege iz Ministarstva, koji su bez suglasnosti KZŽ dali njima suglasnost da rade što rade, bez obzira što taj prostor nije bio u prostornom planu KZŽ – kazao je između ostalog Kolar.

Habijan je u odgovoru krapinsko – zagorskom županu ponovio da kada je prije dvije godine pokrenuo inicijativu za park prirode, u prosincu 2020., naglasio je da je riječ o nadstranačkom pitanju i da je njemu osobno u interesu da tu inicijativu podrže sve političke opcije na području koje bi park prirode pokrivao.

– Tu inicijativu potpisali su pripadnici raznih političkih stranaka, što mi je bilo drago jer je to interes građana ovog dijela Hrvatske što potvrđuje i rezultat istraživanja provedenog u Varaždinskoj županiji gdje 87 posto ispitanika ovu inicijativu smatra izrazito pozitivnom. Dakle, i politika i većina stanovništva smatra to pozitivnim – izjavio je Habijan te nastavio:

– Žao mi je što dotični gospodin politizira cijelu inicijativu i govori neistine, odnosno laže. Netko tko je nekoliko mandata župan, što mi je čudno da on to uopće uspijeva jer nema ono osnovno što bi trebalo karakterizirati osobu na čelu Županije – liderstvo, odlučnost i hrabrost – ovaj gospodin to ne pokazuje – oštar je bio Habijan dodajući da Kolar ili se boji ili nema hrabrosti reći što želi, je li za park prirode ili želi devastaciju te prirode?

– Koliko vidim po onome što govori nema jasan stav, već cijelo vrijeme pokušava okrenuti priču . Nije izričito rekao svoj stav nego njegovi odgovori pokazuju da ovisno o prirodi pitanja mijenja taj svoj narativ. To nisu odlike osobe koja već, začudno, dugo vrijeme vodi Županiju. Ja sam jasno rekao svoj stav i pri njemu stojim – riječi su Habijana.

– Prebacivati sada to na Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je promašaj. Ministarstvo je u srpnju donijelo rješenje koje je obvezalo potencijalnog investitora da prethodno mora izraditi studiju o utjecaju na okoliš. Izrada te studije traje minimalno godinu dana. Već sam nekoliko puta rekao da takav zahtjev uopće nije dan – ponovio je prozvani saborski zastupnik.

Pojašnjava kako Ministarstvo ne može izdati dozvolu za kamenolom ako u prostornom planu Županije ne postoji mjesto koje ga predviđa. Kaže i kako je Ministarstvo donijelo sve potrebne odluke.

– To pokazuje da je HDZ-ovo ministarstvo spriječilo kamenolom jer po zakonu nije bilo dužno zatražiti prethodnu izradu studije, bez čega bi bilo moguće da potencijalni investitor odmah krene s kamenolomom – tvrdi Habijan dodajući da je sada na potezu župan i SDP koji moraju jasno reći zašto se ide u treće izmjene i dopune prostornog plana Krapinsko – zagorske županije.

– Ako ih ne pokrene ili ako takve izmjene ne prođu onda resorno ministarstvo ne može dati dozvolu, drugim riječima, nema kamenoloma. Ne može biti ministarstvo prije župana i Županijske skupštine gdje SDP ima većinu. Ako u županijskom prostornom planu ne postoji mjesto predviđeno za eksploataciju mineralnih sirovina, ministarstvo ne može dati dozvolu. Dakle, jedni tko može ovo spriječiti su župan i njegova stranka SDP – tvrdi HDZ-ov saborski zastupnik.

U konačnici Habijan je ponovo prozvao Kolara da nema hrabrosti reći da li je protiv kamenoloma ili za kamenolom, ali i da ne možete sjediti na dvije stolice i mijenjati retoriku.

– Čudi me da je toliko dugo župan, a ne pokazuje liderstvo, odgovornost i hrabrost. Dosta je izmotavanja, neka se glasno izjasni za što je. Ono što mora napraviti je povući iz procedure izmjene i dopune prostornog plana ili barem taj dio koji se odnosi na eksploataciju. Neka pusti na miru HDZ-ovo ministarstvo koje je napravilo svoj posao – zaključio je Habijan.

skalajdzija/www.sjever.hr
21.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.