Now Reading:
Šest sati čekala hitnu, pa idući dan preminula – na stravičan slučaj u Varaždinu reagirali i iz Zavoda: Godišnje zaprimimo preko 32500 poziva. Ovo je naporan, stresan i odgovoran posao
Full Article 2 minutes read

Šest sati čekala hitnu, pa idući dan preminula – na stravičan slučaj u Varaždinu reagirali i iz Zavoda: Godišnje zaprimimo preko 32500 poziva. Ovo je naporan, stresan i odgovoran posao

Nakon što je Provjereno Nove TV objavilo šokantan slučaj iz Varaždina gdje je žena u strašnim bolovima šest sati čekala hitnu pomoć pa idući dan preminula u bolnici, Ministarstvo zdravstva šalje zdravstveno-inspekcijski nadzor u zdravstvene ustanove koje su sudjelovale u njezinom liječenju, a za naš portal reagirali su i iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Podsjetimo, suprug preminule Ruže Krklec, Drago Makaj za Provjereno je ispričao kako je njegova supruga u strašnim bolovima čak šest sati čekala hitnu unatoč tome što je dežurnoj dispečerki pokušao objasniti da ima teške simptome i da je nedavno operirala kralježnicu.

Izrazivši duboku sućut obitelji preminule pacijentice, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladen Smoljanec na naš je upit potvrdio kako su te noći, 3. siječnja zaprimili dva poziva supruga preminule – u 3.01 i u 4.17 sati.

-Pozivi na telefon 194 od strane supruga preminule gospođe bili su 03.01.2023 godine u 03,01 i u 04,17. Prilikom opsežnog uzimanja anamneze izdvojile su se dvije indicije prema kojima je donijeta odluka, prema kojoj je postupljeno – objasnio je Smoljanec.

Kazao je i kako varaždinska hitna godišnje zaprimi preko 32500 poziva, izvrši 9250 intervencija na terenu i preko 8950 pregleda u ambulantama.

-Sve to izvrši 10 djelatnika u medicinsko prijavno-dojavnoj jedinici, raspoređenih u pet smjena i 25 timova T1 raspoređenih u četiri ispostave. Po jedan tim je u svakom trenutku u ispostavama Ludbreg, Novi Marof i Ivanec, a dva tima su u Varaždinu. Prema tim brojevima je vidljivo koliko je to naporan, stresan i odgovoran posao, gdje se putem telefona mora donijeti odluka u tom trenu – kaže Smoljanec.

Dodaje i kako su djelatnice u medicinsko prijavno-dojavnoj jedinici medicinske sestre sa svim edukacijama i certifikatima potrebnim za taj posao i samostalno donose odluke o vrsti intervencije. Kako je naglasio, nakon što je pacijentica idući dan preminula u bolnici, kao ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu, primio je njezinog supruga i njihovog sina, izrazio im sućut, odgovorio na pitanja te su oni otišli bez dodatnih pitanja.

tklopotan / www.sjever.hr
20.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.