Now Reading:
Prisluškuju nas na mobitelima, i to precizno! Dobra vijest je da to dijelom možete spriječiti – evo kako
Full Article 2 minutes read

Prisluškuju nas na mobitelima, i to precizno! Dobra vijest je da to dijelom možete spriječiti – evo kako

Da li vam se ikada dogodilo da ste o nečemu pričali, a onda ste uzeli svoj telefon u ruke i pojavila se reklama upravo za to o čemu ste pričali. Ako ste to doživjeli, sigurno ste u tom trenutku pomislili da vas vaš mobitel prisluškuje.

Marko Barić, marketinški stručnjak i zaljubljenik u nove tehnologije, za portal Buka.com je objasnio kako nas to pametni telefon “prisluškuje”.

– Odmah možemo reći da je riječ ‘prisluškivanje‘ najlakši način da ljudima objasnimo način na koji se određeni sadržaj postavlja na njihove pametne telefone. Riječ ‘prisluškivanje‘ svakako ima negativan narativ, te bi značila da to netko radi bez našeg dopuštenja. Ali, instaliranjem novih aplikacija na naše pametne uređaje, ne samo na mobitele, dajemo dopuštenje – prenosi Poslovni dnevnik.

– Pristajemo da se naši podaci koriste u marketinške svrhe ili da tvrtke koriste naše podatke za poboljšanje svojih usluga. Rijetko čitamo na što pristajemo i koja dopuštenja dajemo određenim aplikacijama, bilo da se radilo o pristupu kameri ili mikrofonu. Korištenjem pametnih i digitalnih asistenata putem glasovnih naredbi, naši se glasovi spremaju online. Kasnije se koriste i za marketinške svrhe aktiviranjem pri izgovaranju ključnih riječi – pojasnio je.

Istaknuo je da anonimnost na internetu možemo imati donekle ako to želimo. Naime, postoje mnogi internetski preglednici koji ne prikupljaju podatke i koji ne prikazuju reklame. S druge strane, na svim tražilicama i većini aplikacija moguće je instalirati AdBlocker koji će, kao što ime govori, potpuno blokirati prikaz reklama, prenosi Poslovni dnevnik.

www.sjever.hr / www.poslovni.hr
20.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.