Now Reading:
Župan Koren na kavi s novinarima otkrio brojne planove za 2023. godinu
Full Article 7 minutes read

Župan Koren na kavi s novinarima otkrio brojne planove za 2023. godinu

U Županijskoj upravi Koprivničko – križevačke županije u srijedu je održana tradicionalna kava s novinarima na kojoj se župan Darko Koren osvrnuo na rad Županijske uprave u proteklom razdoblju te otkrio planove za 2023. godinu.

Zahvalivši svima na dolasku župan Koren iskoristio je priliku da se osvrne na 2021. godinu koja je bila kako je rekao, godina velikih ulaganja, prije svega u sektor obrazovanja, ali i u zdravstveni sektor.

– Velika ulaganja doprinijela su primjetnom razvoju tih sektora i samim time i naše županije te svega onoga za što smo mi kao uprava najviše zaduženi. Što se tiče sektora obrazovanja, odgovorno mogu reći da nikada nisu u tako jednom kratkom razdoblju bila tolika materijalna ulaganja, a sve se to dogodilo zahvaljujući prije svega činjenici da smo sami iznašli model kako to ostvariti. Moram se isto tako, još i više zahvaliti i općinama u kojima su te naše obrazovne ustanove, na spremnosti da budu suinvestitori na izgradnji pet školskih sportskih dvorana koje smo s krajem prošle godine stavili u punu funkciju, na zadovoljstvo učenika, njihovih roditelja, ravnatelja i profesora, ali isto tako i svih stanovnika tih općina jer će ti objekti služiti i u druge svrhe. Dakle, to su multifunkcionalni objekti koji će služiti mnogim svrhama – rekao je župan Koren dodavši kako vrijednost tog cjelokupnog projekta iznosi oko 80 milijuna kuna.

Kako je naveo, isto tako u završnoj je fazi opremanje centara kompetentnosti, a gdje sredstva iznose oko 10 milijuna eura. Iz toga proizlazi kako je u 2021. godini u sektor obrazovanja uloženo preko 22 milijuna eura.

Osvrnuvši se na sektor zdravstva, koprivničko – križevački župan istaknuo je kako je nastavljeno s investicijama podizanja kvalitete pa je tako provedena energetsku obnovu glavne zgrade OB Koprivnica, obnovljen je vozni park Zavoda za hitnu medicinu, osiguran je i jedan novi ugovor o osiguranju specijalističko konzilijarne zdravstvene zaštite te su otvorene i nove ordinacije.

– Provodimo određene mjere s ciljem da zadržimo liječnike na našem prostoru pa tako subvencioniramo kamate na stambene kredite, a koje je iskoristilo 47 njih od 2019. godine do danas. Isto tako stipendiramo studente deficitarnih zanimanja, a najviše njih je upravo studenata medicine. Provodimo i projekt Sigurne kuće te subvencioniramo smještaj u privatnim domovima – objasnio je župan Koren.

Koprivničko – križevačka županija je među prvima u Hrvatskoj uspostavila i krenula u realizaciju projekta javnog linijskog prijevoza s ciljem da se sve postojeće autobusne linije, a njih je na području županije 79, zadrže. Riječ je o projektu koji ima velik značaj za tamošnje stanovništvo kojima je omogućena adekvatna i funkcionalna mreža javnog autobusnog prijevoza, uz velike pogodnosti za studente (popust 80%), umirovljenike (popust 80%), radnike (popust 20%) i učenike srednjih škola (popust 95%).

– Osigurali smo kontinuitet povezanosti ruralnih krajeva što je od velike važnosti za brojne stanovnike općina koje su udaljene od gradskih središta. Projekt pokazuje odlične rezultate, naime sve veći broj putnika koristi popuste i pogodnosti – otkrio je župan te u nastavku pojasnio kako je pak u sektor gospodarstva tijekom 2021. godine uloženo 1,6 milijuna eura za različite potpore, programe za poduzetnike, obrtnike i poljoprivrednike.

Predstavnicima medija potom su prezentirane aktivnosti u radu Županijske uprave te planovi za buduće razdoblje.

Sektor obrazovanja

Župan Koren naglasio je kako se u sektoru obrazovanja nastavlja s poboljšanjem materijalnih uvjeta čime će se još više podići kvaliteta obrazovanja.

– U planu imamo postavljanje fotonaponskih elektrana na školskim objektima. Još je prošle godine zaključen ugovor za Osnovnu školu Kalnik, Kalinovac i Osnovnu školu Sokolovac, a čekaju se suglasnosti HEP-a. Imamo planove i za ostale škole, među kojima i za OŠ Gola, OŠ Legrad, OŠ Sveti Petar Orehovec, OŠ Kloštar Podravski, OŠ Molve, Srednju školu Koprivnica i Srednju školu „Ivan Seljanec“ Križevci. Naš je cilj kao i svim županijama da kroz određeni investicijski ciklus u obrazovnu infrastrukturu postignemo uvođenje jednosmjenske nastave – kazao je župan.

Naveo je i kako se planira i dogradnja osnovnih škola u Ferdinandovcu, Drnju, Rasinji, Podravskim Sesvetama i Sv. Ivanu Žabnom. Već su u tijeku, ili se planiraju i dogradnje područnih škola u Fodrovcu i Hlebinama, a u planu je izgradnja nove škole i dvorane u Koprivničkom Ivancu te dogradnja gimnazija u Križevcima i Đurđevcu. U fazi projektiranja nalaze se i neki novi školski objekti, a tu se prvenstveno misli na novu zgradu Srednje škole Koprivnica te Učenički dom Koprivnica.

– U ovoj će se godini dogoditi i neke investicije, naizgled manjih obuhvata, ali prilično važne, a pritom mislim na obnovu igrališta Srednjih škola Koprivnica, Križevci i Đelekovac, a u planu imao mi završetak pete faze Područne škole Miholec. Također, Županija izdvaja za stipendije, za centre izvrsnosti, a podigli smo i visinu stipendija na 133 eura te je na godišnjoj razini za to je osigurano 160 tisuća eura, a stipendiramo 100 studenata godišnje – dodao je.

Sektor zdravstva

Što se tiče zdravstva, župan Koren naglasio je kako je u planu izgradnja Centra za palijativnu medicinu te su u tijeku i pripreme za izradu projektno – tehničke dokumentacije za projekt izgradnje i energetske obnove zgrada Doma zdravlja u Križevcima i Virju te za digitalizaciju Doma zdravlja. Isto tako, završit će se i projekt energetske obnove Opće bolnice Koprivnica.

– Na županijskoj smo skupštini donijeli i odluku da naša Županijska ljekarna Koprivnica dobiva automatizirani sustav za upravljanje skladištem lijekova. Riječ je o sustavu vrijednom 215 tisuća eura te će biti postavljen na našoj ljekarni na rotoru kod bolnice – kazao je te najavio kako Županija u ovoj godini nastavlja s financiranjem timova hitne medicinske pomoći u Križevcima i Đurđevcu.

– Imamo ambiciju da ta dva tima pokušamo ugraditi u novu mrežu hitne medicine koja je u pripremi te tako osloboditi tih 500 tisuća eura za neke naše druge potrebe. Financiramo i hladni pogon ordinacija Doma zdravlja s nedovoljnim brojem pacijenata te specijalističko – konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, a imamo ukupno 12 timova u Đurđevcu i Križevcima. Provodimo i projekt vezan uz skrb o starijim osobama odnosno pružanje pomoći u kućama i osiguravanja smještaja u privatnim domovima – rekao je.

Gospodarski sektor

Kako je u obraćanju medijima potvrdio župan Koren, u gospodarskom sektoru nastavlja se sa svim onim programima i mjerama koje su se provodili i u prethodnoj godini, kako u sektoru poljoprivrede tako i u poduzetništvu, obrtima te energetici, ali i što se tiče linijskog prijevoza. Tu su i projekti distribucijskih centara za meso te voće i povrće, a nastavit će se i s razvojem turizma i turističke infrastrukture.

– Sve to je pokazatelj naših stremljenja da u ovim kompleksnim vremenima nastavimo taj jedan put kojim smo kročili i do sada te nastavimo s provođenjem svih tih kapitalnih projekata na korist i dobrobit naših stanovnika – zaključio je koprivničko – križevački župan.

Događanju je prisustvovala i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić koja je na samom početku zahvalila okupljenim medijima na dobroj suradnji kroz proteklu godinu.

– U ovom trenutku surađujemo s 30-ak medija pa vam stoga ponekad traženi podaci i odgovori na vaša pitanja ne dolaze brzinom kojom bi vi htjeli, ali se zaista trudimo da to bude u primjerenom roku. Mi naglasak stavljamo na suradnju s našim lokalnim medijima te nam je izuzetno važno da u godini pred nama zadržimo suradnju kakvu smo imali i do sada, a možemo je i poboljšati – poručila je novinarima Ivančić te najavila kako će 20. siječnja biti objavljen Javni poziv za suradnju u 2023. godini.

jmiklauzic/www.sjever.hr
18.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.