Now Reading:
Ljubitelji vina, pravac Cestica – zajedno s domaćinima obilježite početak nove vinogradarske godine i uživajte u dobroj kapljici
Full Article 1 minutes read

Ljubitelji vina, pravac Cestica – zajedno s domaćinima obilježite početak nove vinogradarske godine i uživajte u dobroj kapljici

Općina Cestica poziva mještane i posjetitelje da se pridruže ovogodišnjoj proslavi blagdana svetog Vinka, odnosno Vincekovog kojim se obilježava početak vinogradarske godine.

Na taj dan vinogradari se sastaju u svojim vinogradima, simbolično odrežu vinovu lozu, poškrope je starim vinom i stave je u vodu te iz pupa predviđaju kakav će biti urod grožđa te godine. Također je običaj da se na taj dan izvjese kobasice na trsove koje znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom.

Vincekovo označava i početak radova u vinogradu, a vinogradari mole sv. Vinka za bolji urod u ovoj godini te da im čuva vinograd od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti, štetnika i od svega drugog što vinogradu može naštetiti.

Udruga vinogradara i vinara „Sveti Martin“ Cestica organizira manifestaciju Vincekovo koja će se održati u nedjelju, 22. siječnja s početkom u 14 sati. Manifestacija će se održati na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Marijana Županića na Lovrečan Bregu 13.

Pozivaju se vinogradari, vinari i svi ljubitelji dobre vinske kapljice da svojim prisustvom obilježe ovu manifestaciju uz želje da se ostvari izvrsna vinska 2023. godina!

Ceremonija će se održati bez obzira na vremenske uvjete.

www.sjever.hr / cestica.hr
18.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.