Now Reading:
Za svega nekoliko mjeseci Stari grad Čakovec zasjat će u novom ruhu – Potpisan ugovor vrijedan skoro tri milijuna eura za nastavak obnove
Full Article 5 minutes read

Za svega nekoliko mjeseci Stari grad Čakovec zasjat će u novom ruhu – Potpisan ugovor vrijedan skoro tri milijuna eura za nastavak obnove

U salonu Muzeja Međimurja u Čakovcu u utorak su potpisani ugovori o izvođenju građevinskih radova na palači Starog grada Čakovec. Riječ je o konstruktivnoj obnovi sjeveroistočnog i sjeverozapadnog krila palače.

Ugovor vrijedan 2.732.836,80 eura s PDV-om sklopljen je na temelju provedenog postupka javne nabave s domaćom tvrtkom Međimurje graditeljstvom, a u ime izvođača radova, ugovor je s ravnateljicom Muzeja Međimurja Mašom Hrustek Sobočan, potpisao predsjednik uorave Goran Knežević. Na temelju rezultata javne nabave sklopljen je i ugovor s zagrebačkom tvrtkom Capital Ing d.o.o. o obavljanju stručnog nadzora konstruktivnih radova u iznosu od 24.885,53 eura s PDV-om.

Kako je istaknula ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec, Maša Hrustek Sobočan bez podrške Međimurske županije i bez suradnje s Konzervatorskim odjelom u Varaždinu ne bi bilo moguće, unatrag nekoliko godina odraditi administrativno velike i zahtjevne te ogromne projekte.

– Naime, od 2008. godine palača se kontinuirano obnavlja te su do 2019. godine statički sanirana dva krila, jugozapadno i jugoistočno, zajedno s glavnim i gospodarskim stubištem. No, nakon petrinjskog potresa u prosincu 2020. godine, na palači su utvrđena veća oštećenja na nosivoj zidanoj konstrukciji. Glavnina oštećenja pritom je nastala na prvom i drugom katu dva sjeverna krila, a upravo su ta oštećenja predmet ovih radova, uz pripremu kompletne projektne dokumentacije za radove – objasnila je Maša Hrustek Sobočan.

Radovi će se izvoditi prema projektu “Izrada projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite palače Starog grada Čakovec” financiranom u visini od 100 posto bespovratnih sredstava Fonda solidarnosti Europske unije. Odobrena vrijednost kompletnog projekta iznosi 3.470.701 euro. U sklopu projekta do sada je napravljena kompletna dokumentacija koja je obuhvaćala izradu Elaborata postojećeg stanja, provedbu konzervatorsko – restauratorskih istraživanja i izradu konzervatorskog eleborata, izradu kompletnog projekta konstruktivne obnove dvaju krila s troškovnicima te konačno, izradu revizije projekta. Kraj projekta predviđen je u roku trajanja Fonda odnosno do 31. lipnja ove godine.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu Vesna Pascuttini Juraga, koja je tom prilikom pozdravila okupljene uime Ministarstva kulture i medija te istaknula izuzetno dobru suradnju s Muzejom Međimurje.

– S Muzejom Međimurje uspješno smo završili obnovu dvaju krila dvorca kao i uređenje Riznice Međimurja, gdje smo također bili uključeni u cjelokupni tijek obnove. Prvenstveno mi je drago što smo uspjeli pripremiti dokumentaciju za natječaj i što su nam sredstva odobrena te se nadam da ćemo kao uspješan tim dovršiti i tu obnovu i uspjeti u jednom vrlo kratkom vremenskom roku napraviti ono što je rađeno na preostala dva krila, 12 godina – poručila je Pascuttini Juraga.

Međimurski župan Matija Posavec je pak podsjetio na činjenicu kako je 19. veljače 1964. godine osnovan Gradski muzej Čakovec, koji samim time sljedeće godine slavi velikih 70 godina djelovanja.

– On je mjesto naše povijesti, kulture i naše baštine odnosno najvrjedniji spomenik feudalne baštine s više od 25 tisuća eksponata te preko 50 muzejskih zbirki i on govori o jednom slavnom trenutku hrvatske povijesti. Ovdje su stolovali Zrinski i Frankopani koji su bili vojskovođe, književnici te banovi i koji su neizbrisiv trag ne samo hrvatske, nego i europske povijesti. Mi s velikim poštovanjem prema našoj povijesti i prema našoj kulturi čuvamo ovaj prostor, razvijamo ga i ulažemo u njega te ga otvaramo domaćim i stranim turistima, gostima i svima onima koji se žele upoznati s poviješću Međimurja – rekao je župan Posavec.

Dodao je i kako je 13. srpnja 2021. godine otvorena Riznica Međimurja, obnovljeni projekt koji je ujedno i najveće ulaganje u kulturnu baštinu Međimurja u proteklih 30 godina, a koju je u proteklih godinu dana obišlo više od 20 tisuća posjetitelja.

– Danas pak obnavljamo palaču Zrinskih koja je i dom Muzeja Međimurja i gdje ćemo nakon završetka imati nove sadržaje za sve naše goste te će cijeli ovaj prostor imati ogroman benefit za razvoj kulture Čakovca i cijelog Međimurja, za razvoj našeg turizma i gospodarstva, a onda posljedično i svih drugih grana. Drago mi je što je izvođač radova međimurska tvrtka koja ima svoju povijest i svoju specifikaciju da ovaj zahtjevan projekt privede kraju u rokovima – izjavio je međimurski župan te pojasnio kako se razmišlja i o hortikulturnom uređenju dijela parkirališta kako bi cijeli taj prostor postao atraktivniji.

– Ovo je samo još jedno u nizu ulaganje u našu kulturnu i turističku baštinu. Naime, mi smo pred prijavom 10-ak interpretacijskih centara kao jedne mreže Ekomuzeja gdje želimo točkasto u svakom kutku Međimurja također prezentirati našu kulturu i povijest te na taj način jačati turizam, ali i ono najvrijednije, a to je naš identitet – zaključio je župan Posavec.

jmiklauzic/www.sjever.hr
17.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.