Now Reading:
Čakovec dobiva novi trg! Struka i građani odabrali novu vizuru Trga Republike
Full Article 4 minutes read

Čakovec dobiva novi trg! Struka i građani odabrali novu vizuru Trga Republike

Novi Trg Republike u Čakovcu želja je građanki i građana niz godina, a ta im se želja napokon ostvaruje. 2023. godina bit će godina izrade projektne dokumentacije, a prema trenutnom planu, u 2024. godini Čakovčani bi trebali dobiti novi, toliko željeni Trg.

Naime Udruženje arhitekata Međimurja provelo je Javni natječaj za prikupljanje idejnih rješenja za uređenje središnjeg čakovečkog trga, a stručna komisija odabrala najbolja rješenja, među 23 pristigla. Svi prijedlozi pritom su javnosti prezentirani tijekom javne diskusije na prigodnoj izložbi koja je otvorena u multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja sve do 22. siječnja.

Za ocjenjivanje i stručno vrednovanje prispjelih natječajnih radova imenovan je Ocjenjivački sud predsjednik kojeg je sveučilišni profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, prof. Tihomir Jukić, dipl.ing.arh., a ostali članovi su: Kata Marunica, dipl.ing.arh., Josip Kovač, dipl.ing.arh., Oliver Ilić, dipl.ing.arh. i Damir Šoltić, mag.ing.traff. Pritom autorski tim natječajnog elaborata čine Jadranka Grgan-Makovec, dipl.ing.arh., koja je ujedno i imenovana tajnicom Natječaja, Marina Mrla, mag.ing.arch. i Mirjana Pintar, dipl.ing.arh., svi iz Udruženja arhitekata Međimurja.

Kako je naglašeno na otvorenju izložbe te razgovoru Ocjenjivačkog suda s natjecateljima i građanima, nova vizura trga bit će modernija te praktičnija upravo za okupljanje većeg broja ljudi, što je i glavna svrha centralne lokacije u gradu. Urbanističko – arhitektonskim rješenjima sagledat će se cjelovito uređenja prostora, uskladiti današnje urbane, socijalne, društvene potrebe građana s povijesnom urbanističko – arhitektonskom strukturom te omogućiti funkcionalan, kvalitetan i sadržajno kreativan boravak građana na otvorenom javnom gradskom prostoru. Osim toga, cilj je i sagledavanje prostornih mogućnosti u povezivanju osnovnih funkcija Trga s pješačkom zonom centra grada i gradskim parkom Perivojem Zrinskih, a uz poštivanje želja građana istaknutih tijekom provedene ankete kojoj se pridružilo 1600 zainteresiranih.

Autor prvonagrađenog rada stječe pravo na izradu glavno-izvedbenog projekta za uređenje Trga Republike, na osnovu kojega će se izdati građevinska dozvola i uređenje trga izvesti, a najbolji rad djelo je tima AG Planum, d.o.o. koji čine Marko Cvjetko dia, Miron Hržina dia, Ivica Keršić mag.ing.arch. Dunja Sloković mag.ing.arch. i Elena Tikvić mag.ing.arch. Marko Cvjetko pritom je istaknuo ponos svog tima zbog pobjedničkog idejnog rješenja.

– Pogledao sam sve radove i mislim da su svi dobri, a mi smo imali za nijansu više sreće. Cilj nam je što manje zadirati u sam trg, odnosno napraviti što manje intervencija kako bi sačuvali sve slojeve trga. Vodili smo računa da pomirimo različite struje i slojeve povijesti, sačuvamo sve što je heterogeno te da anticipiramo sve ono što će se ubuduće na tom prostoru događati. Tu najprije mislim na njegovu južnu stranu, gdje je današnje parkiralište – zaključio je.

Tihomir Jukić, predsjednik Ocjenjivačkog suda objasnio je da se prvi i drugo nagrađeni rad posebno ističu jer izrazito respektiraju postojeće stanje, a pritom i želje građana te ne rade radikalne promjene u prostoru, već ga oplemenjuju.

Odabran je najbolji rad i vjerujem da će Čakovčanci biti ponosni na novo rješenje – zaključio je te ujedno naglasio kako je u Čakovcu odrađena svojevrsna inovativnosti u provedbi natječaja.

Spomenimo kako je procijenjena vrijednost investicije bez PDV-a nešto više od 1,6 milijuna eura, a prema riječima Ljerke Cividini, gradonačelnice Čakovca projekt revitalizacije i obnove Trga Republike glavni je projekt Strategije razvoja urbanih područja. Naime ITU mehanizam, čiji je dio i Grad Čakovec pak omogućuje kombinirano korištenje više programa i fondova u realizaciji ciljeva definiranih u Strategiji te se pritom računa i na europska sredstva.

Zahvalila je svima koji su se uključili u kreiranje novog vizuala centralnog mjesta druženja, susreta i zabave, a zajedno s Blankom Levačić, predsjednicom Udruženja arhitekata Međimurja, čestitala i zahvalila svima koji su prijavili na natječaj redom iznimno kvalitetna rješenja za Čakovec.

Nakon definiranih preinaka i dopuna rada, uskoro slijedi izrada glavnog i izvedbenog projekta te prijava projekta za europska sredstva.

www.sjever.hr
17.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.