Now Reading:
Specijalna bolnica u Krapinskim Toplicama ima novog ravnatelja! Kolar odgovorio na kritike da njegova stranačka iskaznica SDP-a nema veze s njegovim imenovanjem!
Full Article 7 minutes read

Specijalna bolnica u Krapinskim Toplicama ima novog ravnatelja! Kolar odgovorio na kritike da njegova stranačka iskaznica SDP-a nema veze s njegovim imenovanjem!

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice od ponedjeljka ima novog ravnatelja Danijela Javorića Barića koji je na tom mjestu zamijenio Željku Žnidarić koja je odradila dva mandata na čelu te ustanove, a koja će nastaviti karijeru u Specijalnoj bolnici na mjestu voditeljice odjela za javnu nabavu, planiranje i EU fondove.

Župan Kolar na početku je zahvalio sada već bivšoj ravnateljici Žnidarić na dva, kako je naglasio, uspješna mandata na čelu institucije. A dolazak novog ravnatelja, ali i činjenicu da je i Žnidarić prije osam godina bila u toj situaciji, najavio je na način da županijska uprava na čelu s njim ima povjerenje u mlade, školovane, odgovorne te ambiciozne ljude.

-Prije osam godina dali smo tada 31-godišnjoj Željki odgovornost da vodi Specijalnu bolnicu Krapinske Toplice i mogu reći da je ona to sa svojim radom opravdala. Pogotovo u drugom mandatu kada je bilo izuzetno teških trenutka kako za nju ravnateljicu tako i za nas osnivače. Korona je možda najviše štete napravila Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice jer mjesec i pol institucija nije mogla raditi svoj posao, a Vlada to nikada nije nadoknadila – kazao je Kolar pojašnjavajući koje je sve izazove i institucija, ali i ravnateljica Žnidarić, prolazila u to vrijeme. Zahvalio je i što je do posljednjeg dana pokazala potpuni profesionalizam.

Što se tiče novog ravnatelja Danijela Javorića Barića, Kolar je rekao da on također ima njegovu punu podršku i povjerenje koji na mjesto ravnatelja dolazi sa skoro 29 godina.

-Uvjeren sam da će Danijel isto kvalitetno i dobro odraditi svoj mandat. Ono što bih htio posebno naglasiti, to je da nije bez razloga Danijel izabran jednoglasno, a da su glasali i predstavnici Stručnog te Radničkog vijeća, ali i predstavnik Vlade RH-a. Danijel je bio predsjednik Upravnog vijeća same bolnice oko godinu i pol dana te je u tom periodu vrlo dobro upoznao poslovanje same bolnice. Ujedno je bio upoznat i sa svim projektima koje planira Županija kao osnivač – rekao je Kolar navodeći to kao glavne razloge koji garantiraju da će Javorić posao ravnatelja obavljati uspješno.

Novi ravnatelj prvo je zahvalio Žnidarić na predanom i mukotrpnom radu proteklih osam godina.

-Znam koliko truda, životne energije i posvećenosti je potrebno za ovaj posao, a gđa Žnidarić je davala onoliko koliko je trebalo, a često i puno više. Vjerujem da sam u mandatu kada sam upravljao Upravnim vijećem pokazao ono što je za ovaj posao potrebno, a to je posvećenost poslu, radnim zadacima, poznavanje sustava i na kraju krajeva, spremnost hvatanja u koštac sa svim onim izazovima pred kojima se čovjek na tako odgovornoj poziciji može naći – kazao je novi ravnatelj i odmah najavio što ga čeka na novom radnom mjestu:

-Na prvom mjestu treba istaknuti napore radi financijske stabilizacije. Stanje je izazovno, ali ne besperspektivno. Priča hrvatskog zdravstva je priča koju jednim dijelom prati i našu bolnicu. No, vjerujem da imamo određenih novih ideja koje bi svojom realizacijom mogle potaknuti stabilizaciju prije svega mjesečnih prihoda, a onda tim pozitivnim tempom utjecati na rješavanje dospjelih i ne dospjelih obveza. Pred nama je realizacija velikog projekta koji će udariti novu vizuru bolnice i koji će apsolutno doprinijeti stabilizaciji troškova s razine potrošnje za energente, ali i samom dojmu – riječi su Javorića Barića koji je najavio i predstavljanje svog najužeg tima u danima koji dolaze.

A osim što novog ravnatelja čeka puno obveza i problema, ispostavilo se da jedan od njih nije iz zdravstvenog područja već se odnosi na stranačku pripadnost. Naime, Javorić Barić ima stranačku iskaznicu SDP-a što je nedavno izazvalo polemiku u javnom prostoru da sve upućuje na stranačko kadroviranje što župan opovrgava:

-Ovdje se nema šta za kriti. Ja sam inače poznat u ovih 10 godina što sam župan da isključivo kadroviram stranački. Od 10 pročelnika samo jedna pročelnica ima stranačku iskaznicu i to smo je molili 3,5 godine da iz ministarstva dođe raditi kod nas, jer je donijela znanje i iskustvo koje nitko drugi u timu nije imao. Kao što znate, od 7 ravnateljica i ravnatelja zdravstvenih ustanova jedino je Nada Dogan stranački opredijeljena. Prema tome, mislim da te brojke same po sebi govore. Znate da ravnatelji ZARA-e, REGEA-e, Poduzetničkog centra, Ustanove za zaštitu prirodnih vrijednosti, naših Zavoda za prostorno uređenje, nitko nije stranački opredijeljen, odnosno nitko nije član stranke – pobrojao je i argumentirao Kolar. Ponovio je da Javorić Barić ima njegovu punu podršku kao što je imala i Željka Žnidarić prije osam godina.

-Ono što je najbitnije od svega nikada nitko od tih ljudi koji su na rukovodećim mjestima u našim ustanovama nije ni dobio ponudu da uđe u stranku. To se ne radi. E sad, da li to što je Danijel Javorić Barić član SDP-a uz sve vrline koje posjeduje, trebao biti eliminacijski faktor da mu ne damo mogućnost da radi i pokaže što zna? Ja osobno smatram da ne. Da barem 50 posto institucija koje sam nabrojao, a neću reći 100 posto kao što je primjer kod nekih drugih, a imaju stranačku iskaznicu, pa da me netko proziva, ok, to bi mogao razumijeti, ali ovo je… ajde, smiješno – završio je Kolar.

Pitanja novinara oko imenovanja nisu zaobišla ni novog ravnatelja budući su se u javnosti pojavili prigovori da je on kao predsjednik Upravnog vijeća mogao vidjeti druge kandidature. Javorić Barić tvrdi da to nije moguće:

-Svatko tko je zatražio uvid u zapisnike sjednica Upravnog vijeća mogao je vidjeti da ja ni u kom trenutku nisam mogao imati uvid u planove i programe drugih kandidata. Plan i program svih kandidata je otvoren na sjednici Upravnog vijeća na kojoj sam dao ostavku. Proces je vodila kadrovska služba bolnice, a ne članovi Upravnog vijeća – odgovorio je Javorić Barić.

Inače, što se tiče bivše ravnateljice Žnidarić ona će svoj profesionalni put nastaviti u istoj ustanovi na mjestu voditeljice odjela za javnu nabavu, planiranje i EU fondove.

Žnidarić je rekla kako je ovo osmogodišnje putovanje bilo neprocjenjivo radno i životno iskustvo, a kao dvije najvažnije karike za funkcioniranje svake zdravstvene ustanove navodi zaposlenike i pacijente koji su, ističe, bili glavni fokus njezina rada.

-Trudila sam se da osiguramo kvalitetne i suvremene usluge našim pacijentima. Ulagali smo prvenstveno u medicinsku opremu i uvodili kontinuirano nove postupke, metode, tehnologije i koliko smo bili u mogućnosti ulagali smo u terapijske i smještajne prostore. Ukupno je u investicijsko održavanje i nabavu opreme uloženo preko 45 milijuna kuna što županijskih, što vlastitih bolničkih – kazala je Žnidarić dodajući da je drugi fokus bio osiguravanje dovoljnog broja stručnog, medicinskog osoblja.

-Tu smo imali veliki problem jer nam je u sljedećih nekoliko godina znatan dio liječnika odlazio u mirovinu, a dio je ih je već otišao. Zbog toga smo od 2015. godine kontinuirano upućivali mlade liječnike na specijalističko usavršavanje i danas imamo 20-ak specijalizanata i to je neki zalog za budućnost. Za troškove plaća tih liječnika uloženo je preko 23 milijuna kuna – završila je Žnidarić.

Naime, pred novim ravnateljem je projekt uređenja bolničkih prostora vrijedan 7,7 milijuna eura.

s.kalajdžija/sjever.hr
16.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.