Now Reading:
Poštar Ante dobio otkaz jer je na bolovanju igrao nogomet i postavljao knauf – u njegovu obranu stao sindikat
Full Article 3 minutes read

Poštar Ante dobio otkaz jer je na bolovanju igrao nogomet i postavljao knauf – u njegovu obranu stao sindikat

Poštar Ante (51) dobio je otkaz nakon što je Hrvatska pošta utvrdila da je za vrijeme dugotrajnog bolovanja nastupio na malonogometnom turniru, donosi danica.hr

Otkaz je dobio još u siječnju pretprošle godine, a u međuvremenu je podnio tužbu protiv Pošte tražeći da ga vrate na posao i otkaz proglase nezakonitim. U Pošti su naglasili kako je poštar zbog tegoba s rukom i nogom na bolovanju bio gotovo dvije godine.

-Za vrijeme bolovanja obavljao je razne vrste poslova na unutrašnjem uređenju objekata te je i na ovaj način zlorabio bolovanje. Stoga je zloupotrijebio bolovanje, čime je počinio tešku povredu obveze iz radnog odnosa – kažu u HP-u.

Radničko vijeće HP-a odbilo je dati suglasnost za otkaz držeći kako snimka s nogometnog dvoranskog turnira nije nikakav dokaz. Osim toga, rekli su, eventualan nastup na turniru treba sagledati u širem kontekstu s obzirom da poštar ima teško bolesno dijete, pa mu je potrebna socijalizacija.

Poštarov nadređeni svjedočio je na sudu kako se poštar u slobodno vrijeme bavi postavljanjem knaufa i građevinskim radovima te je tako i ozlijedio ruku kad je radio s fleksericom. Voditelj u HP-u tvrdi kako je te poslove obavljao i drugim kolegama poštarima, a što su mu oni rekli.

-Tražili smo kontrolu bolovanja u veljači 2020. te mu je temeljem toga zatvoreno bolovanje po toj osnovi, a slijedećeg dana je otvorio bolovanje po drugoj osnovi zbog psihičkih problema. Zbog bolesnog djeteta smo imali razumijevanje prema njemu, ali temeljem dugotrajnog bolovanja koje je otvarano i zatvarano po različitim osnovama zaključili smo da njegova intencija nije vraćanje na rad. Nije bio na poslu od svibnja 2018. te nije tražio da mu nađemo drugo radno mjesto -rekao je šef u HP-u.

Sud je u petak zaključio kako je poštar opravdano bio na bolovanju, ali opravdan je i otkaz kojeg je dobio.

-Zbog zdravstvenog stanja nije bio u mogućnosti obavljati poslove poštara, a u isto vrijeme igra nogomet na malonogometnom turniru, iako je u to vrijeme bio privremeno nesposoban za rad i zbog upalne bolesti zglobova lijevog gležnja i zdjeličnog područja, čija obrada nije dovršena. Iako je igranje nogometa moglo pogoršati, odnosno nepovoljno utjecati na upalnu bolest zglobova i zdjeličnog područja, to je tužitelj poduzimao aktivnosti koje su protivne svrsi bolovanja i brizi radnika za vlastito zdravlje -navodi se u presudi.

Presuda kojom je odbijen poštarov zahtjev da ga se vrati na posao je nepravomoćna i na nju se može žaliti u zakonom propisanom roku od 15 dana. Poštara je na sudu zastupala pravnica iz Hrvatskog sindikata pošte.

sjever.hr/danica.hr
16.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.