Now Reading:
Ovo je Bačićev plan za Banovinu i Zagreb – može li novi čovjek u ministarskoj fotelji ubrzati proces obnove?
Full Article 3 minutes read

Ovo je Bačićev plan za Banovinu i Zagreb – može li novi čovjek u ministarskoj fotelji ubrzati proces obnove?

Branko Bačić kojeg Vlada predlaže za novog ministra prostornog uređenja i graditeljstva rekao je na nadležnim saborskim odborima da će, bude li izabran, rekonstruirati model obnove i pojednostaviti administrativni proces te smanjiti broj procedura za 40 posto, piše Hina, prenosi danas.hr.

Naime, on je članovima nadležnih odbora rekao da je prva nužna stvar rekonstrukcija modela obnove, koja podrazumijeva objedinjavanje provedbenih tijela – Fonda za obnovu i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje te je upozorio da se u Hrvatskoj obnova nakon dva protresa ne vodi po istim kriterijima, čak ni normama. Naglašava i kako se u obnovu treba uključiti Agencija za posredovanje i pravni promet nekretninama koja je kroz 20 godina sagradila 20 tisuća višestambnenih objekata.

Drugi korak usmjeren na ubrzanje obnove je pojednostavljenje administrativnog procesa jer sada, primjerice osoba koja dođe s Korčule na Banovinu lakše dobiti dozvolu za gradnju kuće nego obnoviti kuću ako živi na Banovini.

-Najodgovornija osoba za obnovu prema sadašnjem zakonodavnom okviru je ministar graditeljstva, a gledajući striktno zakonsku regulativu ima vrlo malo instrumenata – rekao je Bačić te dodao da je prema sadašnjem okviru ministar više upravni referent nego direktor obnove.

Smatra i da je nužno ubrzati i pojednostavniti podnošenje zahtjeva. Kako naglašava, nitko ne može upravljati obnovom ako nema plana obnove, a kako bi imali plan, potrebna je slika svih zahtjeva s terena objedinjenih na jednom mjestu.

To je, zaključio je Bačić počelo kvalitetne obnove, ali dok to ne dobiju predviđanja o daljnjoj obnovi mogu temeljiti na onome što imaju u ministarstvu i što provode dva provedbena tijela.

Ako Bačiću Sabor izglasa povjerenje te postane novi ministar, najavio je da će smanjiti broj sudionika cjelokupne obnove i broj procedura za 40 posto, kad je u pitanju konstrukcijska obnova i izgradnja zamjenskih kuća.

Zauzeo se i za prikladniju i transparentniju javnu nabavu te očekuje da će za 20-ak dana stvoriti sliku koliko građevinska operativa može odgovoriti zahtjevu za obnovom. Rekao je i da je po pitanju konstrukcijske samoobnove kuća potrebno nešto radikalno napraviti te je već razgovarao s bankama kako bi se otvorio poseban račun svakom građaninu kojem je kuća oštećena, ali da se za sredstva vrše namjenski.

Kako bi se riješili problemi s vlasništvom koji opterećuju obnovu na zagrebačkom području više neće posjedovni list te će se vlasništvo dokazivati nekim drugim dokumentom.

Naveo je da Hrvatska do kraja lipnja iz Fonda solidarnosti mora potrošiti milijardu i tristo milijuna eura te prikladno smjestiti 4500 sugrađana koji žive u kontejnerima do početka sljedeće ogrjevne sezone što su njegova dva osnovna prioriteta. Onima koji ne budu mogli u svoje kuće, omogućit će se prikladan smještaj u montažnim drvenim kućama.

www.sjever.hr / danas.hr
16.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.