Now Reading:
Hrvati, među kojima je i varaždinski bračni par, ostaju u pritvoru u Zambiji
Full Article 2 minutes read

Hrvati, među kojima je i varaždinski bračni par, ostaju u pritvoru u Zambiji

Hrvati koji su u Zambiji uhićeni pod sumnjom za pokušaj trgovanja djecom iz DR Konga još nisu ispunili sve uvjete koje je sud u Ndoli postavio kako bi se branili sa slobode, doznaje Index od zambijskog novinara s kojim je posljednjih dana u kontaktu.

Očekivalo se da će privedeni parovi danas izaći na slobodu nakon što su platili jamčevinu od oko 1100 dolara i pronašli 16 Zambijaca koji će za njih jamčiti, no još uvijek nisu regulirali privremeno boravište što je jedan od uvjeta za njihov izlazak iz pritvora. Nakon toga će morati položiti svoje putne isprave te se redovito javljati policiji, odnosno moraju u Zambiji čekati suđenje, piše Index.

U tijeku su dogovori između privedenih Hrvata i zambijskih imigracijskih vlasti, a očekuje se da bi u utorak ili srijedu mogli izaći na slobodu, dok će iduće ročište u redovnom sudskom postupku biti 23. siječnja.

Zambijske vlasti djecu smatraju žrtvama trgovine ljudima te su ona smještena na sigurno mjesto, čija lokacija nije poznata hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Osmero je Hrvata, odnosno četiri bračna para, uhićeno početkom prosinca u Zambiji pod sumnjom u trgovanje djecom, ali i krivotvorenje dokumenata o posvojenju djece iz DR Konga, a u pritvoru su već više od 40 dana.

Na prvom sudskom ročištu, svi hrvatski državljani rekli su da nisu krivi nakon što im je pročitana optužnica za tri kaznena djela: trgovanje ljudima, odnosno djecom u pokušaju, krivotvorenje dokumenata te njihovu uporabu.

www.sjever.hr / index.hr
16.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.