Now Reading:
ATLETSKO ČUDO IZ VARAŽDINA Nakon povijesnog uspjeha nevjerojatna Jana Koščak otkrila: Nije mi u cilju obarati državne rekorde koliko osobne, ali kome ne bi bilo drago srušiti Blankin rekord!
Full Article 4 minutes read

ATLETSKO ČUDO IZ VARAŽDINA Nakon povijesnog uspjeha nevjerojatna Jana Koščak otkrila: Nije mi u cilju obarati državne rekorde koliko osobne, ali kome ne bi bilo drago srušiti Blankin rekord!

Sa svojih 16 godina mlada Varaždinka Jana Koščak na Mlađem seniorskom (U23) prvenstvu Hrvatske, preskočivši nevjerojatnih 190 centimetara postavila je novi državni rekord Hrvatske koji je pune 23 godine držala hrvatska atletska legenda Blanka Vlašić.

Napomenimo da joj je ovo tek prvo natjecanje u novoj atletskoj sezoni i još jednom ponavljamo da ima tek 16 godina. Nastavi li ovim tempom, samo joj je nebo granica – i to doslovno.

Zapažene uspjehe, poput zlatne medalje na Europskom prvenstvu u sedmoboju ova je višebojka postizala i prije ovog posljednjeg uspjeha zbog kojeg jučer nije silazila s naslovnica sportskih rubrika svih hrvatskih medija.

Nazvali smo Janu da joj čestitamo na ovom nevjerojatnom uspjehu te ne bi li nam prenijela svoje dojmove.

Nevjerojatno je koliko je ova djevojka skromna, zrela i elekoventna. Kada joj čestitate na uspjehu čak joj i u glasu čujete da se zacrvenila, a na pitanje kakav je osjećaj oboriti rekord star 23 godine kaže kako je osjećaj super, ali da je sada više fokusirana na obaranje osobnih rekorda.

-Nije mi toliko u cilju obarati državne rekorde zbog fokusa na višeboj kako bi u svakoj disciplini bila jednako dobra, makar kome ne bi bilo drago oboriti državni rekord od Blanke – kaže nam Jana.

Iako i sama priznanje kako ovo nije bilo toliko veliko natjecanje, kod nje to predstavlja razliku jer se za svako priprema jednako. To je izgleda i njen ključ uspjeha.

Svako njeno natjecanje u ovoj sezoni je, priča nam, usmjereno na Prvenstvo Europe u kategoriji do 20 godina u Jeruzalemu koje je na rasporedu krajem kolovoza.

-Zapravo se cijelu sezonu na tim manjim natjecanjima pripremam kako bi se dovela u top formu – ističe mlada Varaždinka koja je osim što je odlična sportašica i odlična učenica matematičke gimnazije unatoč gustom rasporedu treninga i natjecanja, jer kako tvrdi, uz dobru organizaciju „sve ide” pa tako i šest treninga tjedno.

Jana se u vrijeme našeg razgovora baš vratila iz škole gdje su je kolege i prijatelji jedva dočekali da joj čestitaju.

– Kolege i profesori su me zaustavljali i čestitali, a razrednica je na projektor pustila snimke skokova i baš je bilo dobro – ispričala nam je kroz smijeh, rekavši kako se nada da će joj profesori sada malo progledati kroz prste.

Njen trener, a i otac Patrik Koščak rekao nam je da su se ovaj sjajan rezultat i očekivali, ali i da je to tek početak.

-Očekujemo mi toga još puno više i drugim disciplinama obzirom da je Jana višebojka. Ide joj skok u vis najbolje, to je činjenica, ali ima ona i drugih disciplina u kojima je već jučer rušila hrvatski rekord u skoku dalj, u Novom Mestu, u Sloveniji, a ja sam siguran da postoje još neke discipline gdje će ona državni rekord rušiti. Onda kad sve to stavite u jednu disciplinu koja se zove višeboj onda je takvih malo u svijetu – ponosno je komentirao i osvrnuo se na još odličnih uspjeha varaždinskih atletičara iz AK Sloboda.

– U cijeloj mojoj grupi je i Roko Farkaš koji je jučer srušio državni rekord na 200 metara seniorski, a trenutno je prvorangirani u svijetu. Klara je odlično istrčala 60 metara prepone, Janko je rušio hrvatski rekord na 60 metara prepone. To vam je jedna lijepa, kompaktna grupa u kojoj jedan drugog motiviraju i idu prema gore. Oni rastu, njih to veseli, a kada ja to sa strane gledam kao trener i mene veseli. Dok tog veselja ne bude onda će tu sve stati – izjavio je uspješan trener AK Sloboda dodavši kako uspjehe ovih mladih Varaždinaca prepoznaje i Hrvatski olimpijski odbor, kao i Svjetska atletska federacija i Europska atletska federacija.

Ovi atletičari dosta putuju pa su se tako nedavno vratili s priprema u Portugalu gdje su, govori nam Koščak, imali odlične uvjete za treniranje koje imaju i u Varaždinu, ali samo kroz ljeto, zimi baš i ne.

-Nerealno je i za očekivati da jedan Varaždin ima atletsku dvoranu, to je iluzorno. Ja se nadam Olimpijskim igrama sljedeće godine na kojima ćemo osim Jane, imati još barem dva predstavnika iz ove mlade garde koja dolazi, a to je velika stvar, vjerujte mi – zaključio je.

abrkic/sjever.hr
16.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.