Now Reading:
Sjever Hrvatske dokaz je da za kvalitetan turizam nisu nužni sunce i more – brojke govore same za sebe, a ovo turisti najviše žele
Full Article 4 minutes read

Sjever Hrvatske dokaz je da za kvalitetan turizam nisu nužni sunce i more – brojke govore same za sebe, a ovo turisti najviše žele

Lanjska 2022. godina bila je u najmanju ruku izazovna, no za turizam na sjeveru Hrvatske itekako dobra i plodonosna. Donosimo vam pregled rezultata za Međimursku, Krapinsko-zagorsku i Zagrebačku županiju.

Turistička 2022. godina za Međimursku županiju bila je izrazito dobra, što je još jedna potvrda kako je i u turizmu Međimurje u velikom razvojnom zamahu.

Tijekom protekle godine evidentirano je 208 871 noćenja, od čega se više od polovice odnosi na strane goste. U odnosu na 2021. godinu zabilježeno je 58 tisuća noćenja više i to nije samo rast za 38 odnosno 36 % u noćenjima ili u dolascima, nego je to jedan od većih porasta kontinentalnih županija.

Najveći pokazatelj uspješnosti je porast smještajnih objekata u Međimurju i to za 77 %. U planu je daljnja obnova Staroga grada Zrinskih, revitalizacija Feštetićevog kaštela u Pribislavcu, nastavak razvoja projekta Ekomuzeja „Međimurje malo“ kao inovativne platforme kojom će se uspostaviti novi kulturno-turistički proizvod koji umrežuje 30 baštinskih lokaliteta diljem Međimurja.

Da su Međimurci na dobrom putu dokazuju i nagrade osvojene na području turizma: uz priznanje za najuspješniju destinaciju održivog turizma, Riznica Međimurja proglašena je najboljim stalnim muzejskim postavom u našoj zemlji, projekt „Med dvemi vodami“ osvojio je nagradu na izboru za najbolji županijski EU projekt, a dobiven je i europski Eco label certifikat. Titula europske regije sporta i izgrađeni vidikovac na Mađerkinom bregu donijeli su novi zamah u turizam.

Krapinsko – zagorska županija je 2022. godine ostvarila 175.869 dolazaka i 368.886 noćenja turista, odnosno 99,42 % dolazaka i 98,78 % noćenja u odnosu na 2019. godinu.

Po broju dolazaka Krapinsko-zagorska županija se uz Splitsko-dalmatinsku županiju našla na trećem mjestu čemu je zasigurno doprinijela manifestacija 100% ZAGORSKO.

Kod domaćih gosti najviše noćenja ostvaruju turisti iz Grada Zagreba i Primorsko-goranske županije. Slovenski turisti ostvarili su više od 54 tisuće noćenja, a na drugom mjestu od stranih gostiju su Poljaci, zatim slijede Njemačka i Češka koja ima izrazito visok porast u dolascima i noćenjima te Nizozemska i Danska. Kod Nizozemske je porast od 123,68 % u dolascima i 201 % u noćenjima, dok je kod Danske to 289 % u dolascima i 352 % u noćenjima. Upravo ti gosti uz hotele, najviše traže smještaj u kućama za odmor koje nude i dodatne sadržaje.

Tijekom 2022. godini ostvareno je 274.346 noćenja u hotelima, a 15.701 u kampovima, što ukupno iznosi 290.047 noćenja s prosječnom popunjenošću po krevetima od 54,11 posto. Što se tiče područja na kojima je najviše ostvarenih dolazaka i noćenja, na prvom mjestu se nalazi TZ područja Tuhelj, Klanjec i Veliko Trgovišće u kojem se nalaze i Terme Tuhelj.

Trend pozitivnih turističkih pokazatelja vidljiv je i Zagrebačkoj županiji. Prema najnovijim podacima sustava eVisitor u Zagrebačkoj županiji je u 2022. godini ostvareno oko 56% više dolazaka i oko 48% više noćenja turista u odnosu na 2021. godinu.

U odnosu na turistički rekordnu 2019. godinu ostvareno je oko 91% dolazaka, dok je broj noćenja turista veći za oko 2% u odnosu na 2019. godinu.

Gledano prema destinacijama najviše je gostiju boravilo u Velikoj Gorici, Svetoj Nedelji, Jastrebarskom, Samoboru i Ivanić-Gradu. Najbrojniji gosti pored domaćih, bili su gosti s tržišta Njemačke, Italije, Nizozemske, Bosne i Hercegovine, Poljske, Austrije, SAD-a, Slovenije, Srbije, Češke i Kine.

Prema organizaciji dolaska, ostvareno je oko 90 % individualnih dolazaka gostiju.

U 2022. godini interes za boravak u kućama za odmor se udvostručio u odnosu na godinu ranije.

www.sjever.hr
15.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.