Now Reading:
Zbogom, kuno! Danas je zadnji dan kada možemo plaćati u kunama, evo gdje ih mijenjati od sutra
Full Article 2 minutes read

Zbogom, kuno! Danas je zadnji dan kada možemo plaćati u kunama, evo gdje ih mijenjati od sutra

Iako kune prestaju biti sredstvo plaćanja i povlače se iz optjecaja, građani će ih moći mijenjati za eure do kraja ove godine bez naknade i po fiksnom tečaju konverzije 7,53450

Oni koji još uvijek raspolažu nacionalnim novčanicama i kovanicama mogu njima plaćati do 14. siječnja u ponoć, a onda – zbogom, kuno!

Iako kune prestaju biti sredstvo plaćanja i povlače se iz optjecaja, građani će ih moći mijenjati za eure do kraja ove godine bez naknade i po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 u poslovnim bankama te poslovnicama Fine i Hrvatske pošte, donosi Jutarnji list. Naknada će se morati plaćati samo u slučaju da se u jednoj transakciji mijenja više od 100 novčanica i 100 kovanica.

Od 1. siječnja 2024. godine, kada Fina i Hrvatska pošta prestaju pružati svoje usluge zamjene valuta, taj posao preuzima Hrvatska narodna banka. U središnjoj banci novčanice kune moći će se mijenjati za eure bez vremenskog ograničenja, a kovanice godinu od dana uvođenja eura, do 31. prosinca 2025. godine.

Cijene proizvoda i usluga građani će moći pratiti u obje valute do 31. prosinca ove godine jer to zakon obvezuje sve poslovne subjekte, tako da cijene u eurima ističu većim, a u kunama su otisnute manjim brojkama, piše Jutarnji list.

sjever.hr/jutarnji.hr
14.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.