Now Reading:
Ove godine Muzeji Hrvatskog zagorja za svoje posjetitelje pripremaju još više događanja – Sve počinje Seljačkom bunom, a nastavlja se nizom izložbi, festivala, manifestacija…
Full Article 3 minutes read

Ove godine Muzeji Hrvatskog zagorja za svoje posjetitelje pripremaju još više događanja – Sve počinje Seljačkom bunom, a nastavlja se nizom izložbi, festivala, manifestacija…

Muzeji Hrvatskog zagorja u ovoj, 2023. godini za svoje posjetitelje pripremaju još više događanja, a potvrdio je to na konferenciji za medije održanoj u petak i sam ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol, najavivši pritom kako su pred njima tri velike obljetnice.

– Želje su nam sve veće i veće te se nadam da ćemo uspjeti izrealizirati sve što planiramo. Naime, uskoro je 450. obljetnica Seljačke bune, 50 godina rada Muzeja seljačkih buna u Gornjoj Stubici i 30 godina rada Muzeja Hrvatskog zagorja, kao najsloženije i najkompleksnije baštinske ustanove u Hrvatskoj. Počeli smo s radom 1. siječnja 1993. godine, a centralna svečanost bit će na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja u atriju dvorca Oršić – poručio je Sabol.

Dodao je i kako je krajem siječnje i početkom veljače sva njihova pažnja usmjerena na organizaciju Seljačke bune i na Muzej seljačkih buna jer se već 9. veljače otvara izložba “Seljačka buna” Zorislava Drempetića Hrčića, akademskog slikara i prvog direktora Muzeja Hrvatskog zagorja.

– Kroz cijelu veljaču u Muzeju seljačkih buna osigurano je 50 posto popusta na individualne i obiteljske ulaznice, a uključili smo se i u manifestaciju Bitka kod Stubice u suradnji s Turističkom zajednicom područja Donje i Gornje Stubice. Bit će besplatnih postava i besplatnih radionica tijekom siječnja, a s izložbom o Seljačkoj buni 24. veljače gostujemo u Sloveniji u muzeju u Brežicama, a radi se o još jednoj našoj međunarodnoj suradnji – ispričao je ravnatelj MHZ-a osvrnuvši se i na infrastrukturne projekte planirane u 2023. godini.

– Ono najteže što planiramo je svakako realizacija konstrukcijske obnove dvorca Oršić iz Fonda solidarnosti, za koje smo dobili nešto malo manje od 32 milijuna kuna. U tijeku je izdavanje posebnih uvjeta od strane konzervatorskog odjela i raspisivanje javne nabave, nakon čega kreće građevinski dio i opremanje jedne moderne čuvaonice za pohranu muzejske građe, koja nam je izuzetno važna. Rok za realizaciju navedenog projekta je 30. lipanj – istaknuo je Sabol te dodao da prijavljuju i projekt nadogradnje Muzeja krapinskih neandertalaca, odnosno takozvani “Visitor centar” na krovu muzeja, na natječaj koji je raspisalo Ministarstvo turizma i sporta.

– Isto tako, nadam se da ćemo ove godine konačno riješiti s Gradom Krapinom pitanje “Kneippove zgrade” koja je goruća tema već gotovo 50 godina ovdje kod nas na Hušnjakovu. Što se tiče ostalih planova, nastavljamo s izložbama, imamo ponovno i “Trijenale zagorskog suvenira”, a tu su i festivali, koncerti, tako da će biti pregršt različitih događanja i manifestacija – zaključio je Sabol.

www.sjever.hr
14.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.