Now Reading:
Rezultati Muzeja Hrvatskog zagorja premašili i 2019.: Najbrojniji strani posjetitelji klanječke galerije i Muzeja Staro selo Kumrovec su Amerikanci
Full Article 3 minutes read

Rezultati Muzeja Hrvatskog zagorja premašili i 2019.: Najbrojniji strani posjetitelji klanječke galerije i Muzeja Staro selo Kumrovec su Amerikanci

U prostorima Muzeja krapinskih neandertalaca u petak je održana konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati rada Muzeja Hrvatskog zagorja za 2022. godinu, a o kojima je govorio ravnatelj MHZ-a Jurica Sabol.

Na samom je početku istaknuo kako zbog koronamjera koje su bile na snazi MHZ nisu imali grupne posjete pune dvije godine, što se svakako odrazilo na brojke, no da je isto tako zabilježen znatan porast individualnih i obiteljskih posjeta u svih pet njihovih ustrojstvenih jedinica.

– Uz našu redovnu djelatnost i ono što je zapravo svima u muzejima nekako i temeljno, su zapravo događanja koja privlače sve veći broj posjetitelja, a to su prije svega izložbe kojih je bilo čak 25 u Muzejima Hrvatskog zagorja, u svih pet naših ustrojstvenih jedinica. Njih 10 je čak bilo organizirano u Muzeju krapinskih neandertalaca u Krapini. Valja spomenuti da su tu bile i autorske izložbe, odnosno izložbe naših kustosa, ali i gostujuće izložbe iz drugih naših kulturnih ustanova pa čak i međunarodne izložbe – pojasnio je Sabol dodavši kako je sve te izložbe vidjelo 24 tisuće posjetitelja.

– Ta nam brojka govori da smo na dobrom putu i da česte suradnje s drugim srodnim ustanovama daju i dobre rezultate. A osim izložbi, ono po čemu su naši muzeji posebni i prepoznatljivi su pedagoške aktivnosti odnosno edukativne radionice na kojima je bilo više od 8600 sudionika. Najposjećenije su bile one u Muzeju krapinskih neandertalaca, a na kojima je sudjelovalo čak 2741 osoba među kojima su bili i naši vrtićarci, ali i učenici osnovnih i srednjih škola pa čak i umirovljenici iz našeg doma Sveti Nikola u Krapini – rekao je Sabol te u nastavku pobrojao posebna događanja koja su privukla velik broj posjetitelja.

– Događanja koja su nam podigla brojke svakako su Tabor film festival odnosno međunarodni festival kratkometražnog filma te okupljanje luksuznih automobila u dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici, Pink Wing. Isto tako, drugu godinu zaredom održan je i Znanstveni piknik koji nam je zaista u Oršiću donio jako velik broj posjetitelja i učenika, osnovnih i srednjih škola, i to ne samo iz Zagorje već i iz Zagrebačke županije, a u Kumrovec nam se vratio Dan mladosti – kazao je ravnatelj MHZ-a.

Sva ta događanja okupila su 39.438 osoba, među kojima su bili i mnogi strani posjetitelji, a najviše njih je došlo iz susjedne nam Slovenije. Nakon susjeda, drugi po broju su posjetitelji iz Njemačke, a zatim slijede oni iz Italije i Austrije, a kako je istaknuo Sabol, tijekom ljetne turističke sezone tu su i Česi, Slovaci i Poljaci te iznenađujuće, ove je godine bilo i Nizozemaca.

– Svakako treba istaknuti zanimljivost da su najbrojniji strani posjetitelji Galerije Antuna Augustinčića i Muzeja Staro selo Kumrovec, posjetitelji iz Sjedinjenih američkih država, kojih je prethodne godine bilo čak šest tisuća – otkrio je Sabol.

Najposjećeniji muzej je Muzej krapinskih neandertalaca sa 134.230 posjetitelja, odmah iza njega slijedi Muzej Staro selo Kumrovec pa muzej Veliki Tabor i Muzej seljačkih buna te Galerija Antuna Augustinčića u Klanjcu. S obzirom na 2021. godinu Muzeji Hrvatskog zagorja zabilježili su porast broja posjetitelja od 77,4 posto, dok je pak taj postotak u odnosu na referentnu 2019. godinu iznosi 13,4 posto.

www.sjever.hr
13.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.