Now Reading:
U Bjelovarsko-bilogorsku županiju u 2022. godini došlo 28 novih liječnika – privukle ih županijske subvencije i uvjeti koje nude lokalne sredine
Full Article 4 minutes read

U Bjelovarsko-bilogorsku županiju u 2022. godini došlo 28 novih liječnika – privukle ih županijske subvencije i uvjeti koje nude lokalne sredine

U Bjelovarsko-bilogorsku županiju u 2022. godini došlo je 28 novih liječnika koji su svoje radno mjesto pronašli na području županije. Odluku da pronalasku posla u županiji uvelike su olakšale županijske subvencije kao i subvencije i uvjete koje nude lokalne sredine.

Tako je mladi liječnik Borna Emić koji je ljetos završio medicinu, a prvi posao pronašao je u ambulanti u Garešničkom Brestovcu.

-Sad sam tu već tri mjeseca. Prva dva mjeseca bio sam samo u Brestovcu, a sad je kolega iz Hercegovca otišao na specijalizaciju – kaže Emić o kojem njegovi pacijenti imaju samo riječi hvale. Kao i za medicinsku sestru. Naime, u Garešničkom Brestovcu liječnika na puno radno vrijeme nisu imali čak sedam godina.

-Cijelo vrijeme studiranja bio sam stipendist Bjelovarsko-bilogorske županije. U posljednjoj godini studija stipendija je povećana s 1.000 na 3.000 kuna za studente medicine što smatram da je dosta dobro jer troškovi su povećani i nije lako biti student u gradu Zagrebu – dodao je mladi liječnik kojem je Grad Garešnica dao stan na korištenje.

Mlada liječnica stigla je i u ambulantu u Končanici. Liječnica Iva Hroh rodom je iz Sirača, a studirala je u Rijeci.

-Vratila sam se s fakulteta i htjela sam ostati raditi doma. Javila sam se i na specijalizaciju za ginekologiju, a nakon toga vratit ću se raditi u Bjelovarsko-bilogorsku županiju, u Dom zdravlja. Ovdje imam 1.500 pacijenata, to je dosta, ima i djece u ambulanti – istaknula je Hroh.

Liječniku koji će doći u Končanicu za vrijeme njezine specijalizacije poručuje da će mu biti vrlo ugodno radno okruženje jer će imati odlično društvo i odličnu sestru i što god bude trebao uvijek će, kaže, dobiti pomoć.

U ispostavi, pak, Zavoda za hitnu medicinu u Grubišnom Polju tek odnedavno imaju tim s liječnikom koji je trebao proraditi još 2016. godine kad je ustrojena mreža hitne pomoći. Zbog toga je u toj ispostavi zaposleno pet liječnika. Među njima je i liječnica Maša Kopušar iz Zagreba. U Grubišnom Polju je tri mjeseca i to joj je prvi posao nakon završenog fakulteta.

-Ja sam nakon fakulteta bila jako motivirana da odem raditi na neku Hitnu izvan Zagreba, u manje mjesto, jer to mi se činilo kao odlična prilika da napredujem kao liječnica i prvenstveno kao osoba, da se odselim od doma i osamostalim. I onda je odluka pala na Bjelovarsko-bilogorsku županiju jer je bilo 5 otvorenih mjesta, a i zbog subvencija Županije za stan – priča Kopušar.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu BBŽ Nenad Mrzlečki podsjetio je, pak, da se od 2016. godine u Grubišnom Polju nije uspijevao ustrojiti tim s liječnikom.

-Bilo je objavljeno 10 natječaja prije mog dolaska, ovo je bio 11.-ti po redu gdje smo uz intenzivnu komunikaciju s mladim liječnicima prenijeli potrebu za zapošljavanjem i ponudili ljudima obećavajuće uvjete koji uključuju županijske subvencije gdje im je posebno zanimljiva bila mjera sufinanciranja troškova stanarine. To je bio jedan od ključnih trenutaka koji je privukao liječnike jer ih se javilo više od potrebnih pet – istaknuo je Mrzlečki dodajući kako od 25 sistematiziranih liječnika u Hitnoj trenutačno imaju 24. Nedostaje liječnik u Čazmi, ali kako su, kaže, četiri doktora dovoljna za funkcioniranje TIMA 1, a peti je predviđen za pokrivanje godišnjih i bolovanja, njegov nedostatak trenutačno ne stvara probleme.

Dolaskom liječnika zadovoljan je i župan Marko Marušić koji je od samih liječnika želio čuti što misle o županijskim subvencijama i kakva su im prva radna iskustva.

-Veseli me pozitivan trend jer nam je u županiju prošle godine došlo 28 novih liječnika. Posebno me veseli da su liječnika dobila područja koja ga nisu imala šest ili sedam godina. Ali to je sve rezultat sustavnog rada, a naravno i županijskih subvencija gdje sufinanciramo troškove podstanarstva za liječnike, kamatu na stambene kredite te stručno usavršavanje medicinskom osoblju, za što smo iz proračuna u prošloj godini izdvojili 1,167 milijuna kuna. Uz to, prošle godine smo dignuli iznos stipendije studentima medicine s 1.000 na 3.000 kuna mjesečno. To su sve stvari koje radimo i u suradnji s gradovima i općinama koje također vode brigu o smještaju liječnika. To je sinergija kojoj težim gdje smo zajedničkim snagama uspjeli preokrenuti trend i to budi optimizam – kazao je župan dodajući kako će se sustavno nastaviti raditi na privlačenju novih liječnika jer u nekim mjestima rade liječnici koji su pred mirovinom tako da se na vrijeme mora osigurati zamjena.

sjever.hr/bbz.hr 12.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.