Now Reading:
Župan Posavec: Podjela besplatnih obroka za čak 7090 međimurskih osnovnoškolaca provodi se bez ikakvih problema
Full Article 4 minutes read

Župan Posavec: Podjela besplatnih obroka za čak 7090 međimurskih osnovnoškolaca provodi se bez ikakvih problema

U osnovnim školama diljem Hrvatske s početkom drugog polugodišta započeo je i projekt Vlade Republike Hrvatske kojim se osigurava besplatan obrok svim osnovnoškolcima, a za što je država u proračunu osigurala 544,2 milijuna kuna. S projektom se započelo i u školama kojima je osnivač Međimurska županija, a na konferenciji za medije održanoj u srijedu međimurski župan Matija Posavec potvrdio je kako se projekt provodi bez ikakvih problema.

– Mi smo nastojeći uvijek biti korak ispred i predvidjevši svu situaciju i potrebe u našem sustavu obrazovanja, posebice osnovnoškolskog obrazovanja, već ranije radili intenzivno na rekonstrukciji i opremanju kuhinja kojima je osnivač Međimurska županija – rekao je župan Posavec objasnivši kako je u utorak održao sastanak sa svim ravnateljima osnovnih škola kako bi doznao informacije o samom provođenju projekta.

– Ravnatelji naših osnovnih škola potvrdili su mi kako je projekt osiguranja toplih obroka za našu djecu u osnovnim školama krenuo na način koji je sukladan svim i pedagoškim standardima, a i očekivanjima s kojima smo suočeni te da nema nikakvih problema. Rečeno im je s naše strane da se povežu s našim poljoprivrednim proizvođačima i da se nabavljaju kvalitetni proizvodi te da se osigura što više kuhanih obroka – pojasnio je župan Posavec dodavši kako su se prilagodili i zahtjevima te brizi o djeci čije zdravstveno stanje podrazumijeva prilagođenu prehranu.

– U sljedećem koraku ćemo i u suradnji s naši zdravstvenim ustanovama i njihovim nutricionistima također osigurati jedan specifičan jelovnik koji je vezan za potrebe djece i obroke u kuhinjama – kazao je naglasivši pritom još jednom kako se doista organizirano krenulo u taj projekt i zahvaljujući tome nema nikakvih problema te je za 7090 međimurskih učenika osigurana prehrana.

U nastavku svog obraćanja osvrnuo se župan Posavec i na mnogobrojne infrastrukturne projekte koje ove godine Županija ima u planu provesti u sektoru obrazovanja.

– U planu imamo rekonstrukciju i obnovu kuhinje u područnoj školi u Gornjem Kraljevcu, u tijeku je rekonstrukcija nove kuhinje u osnovnoj školi u Goričanu, a nabavili smo također nešto opreme i za ostale naše škole. Isto tako, nastavljamo s investicijama koje su nam već započete pa smo tako prošle godine obnovili područne škole u Gornjem Hrašćanu i Donjem Vidovcu, a gradimo i sportsku školsku dvoranu u Osnovnoj školi Sveta Marija, uređeno je autobusno ugibalište kod osnovne škole u Selnici i atletska staza kod osnovnoj školi u Belici te prilazna cesta kod osnovne škole u Strahonincu – izjavio je župan Posavec te dodao i kako su pri kraju radovi na izmjeni stolarije i krovišta u Štrigovi, dok se pak u Belici uređuje ulaz u školu, a u Domašincu je obnovljena kotlovnica i elktroinstalacije.

Prema njegovim riječima, u planu je i obnova područnih škola u Gornjem Kraljevcu, a Županija očekujući raspisivanje natječaja iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti intenzivno radi na pripremi projektne dokumentacije.

– Naš je cilj da nam sve škole budu u jednosmjenskoj nastavi i da nam sve škole imaju sportske dvorane. To znači da ćemo mi prijaviti oko 15-ak škola, 3 srednje i 12 osnovnih, što izgradnje, dogradnje odnosno proširenja. Sva projektna dokumentacija će biti gotova i mi ćemo odmah po raspisivanju natječaja sve prijaviti i čekati rezultate – poručio je međimurski župan.

Konferenciji za medije je prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije, Nives Kolarić Strah koja je tom prilikom istaknula kako su se sve škole izjasnile da im 10 kuna odnosno 1,33 centa ne predstavlja nikakav problem za pripremu obroka s obzirom na to da koriste odnosno otkupljuju hranu od domaćih OPG-ova i domaćih proizvođača.

jmiklauzic/www.sjever.hr
12.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.