Now Reading:
Za sanaciju od potresa “Staroj zgradi” Specijalne bolnice Krapinske Toplice odobreno 7,7 milijuna eura
Full Article 3 minutes read

Za sanaciju od potresa “Staroj zgradi” Specijalne bolnice Krapinske Toplice odobreno 7,7 milijuna eura

Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice odobrena su sredstva u iznosu od 7,7 milijuna eura za sanaciju na “Staroj zgradi” koja je oštećena u potresu koji je Krapinsko-zagorsku županiju pogodio prije dvije godine. Za istu sanaciju bolnici su već prethodno odobrena sredstva u iznosu od 480 tisuća eura.

Ravnateljica ustanove Željka Žnidarić kazala je kako su odmah nakon potresa uočena oštećenja na samom objektu i da se isto tako brzo reagiralo sa pripremom projekta za obnovu objekta kada su otvoreni natječaji upravo za ovu svrhu odnosno kada je Ministarstvo zdravstva objavilo javni poziv za sanaciju šteta.

U ljetu prošle godine odobren je osnovni ugovor na iznos od 560 tisuća kuna za sanaciju nastalih oštećenja. Međutim, naknadnim pregledom utvrđeno je da postoje i oštećenja koja nisu odmah mogla biti vidljiva. Tada smo pristupili izradi dodatka ugovoru koji je obuhvaćao sanaciju krovišta Marijina bazena u starom dijelu zgrade i sanaciju bazena. Time se ukupna vrijednost radova popela na 3,6 milijuna kuna – pojasnila je Žnidarić dodajući da se nakon toga otvorila mogućnost za sanaciju svih ostalih šteta i poboljšanje samog objekta.

-Drugi dodatak ugovora odnosi se na cjelovitu energetsku obnovu odnosno novu fasadu i stolariju te izradu dokumentacije za potpunu sanaciju stare zgrade bolnice i rekonstrukciju postojeće kotlovnice i toplinske stanice – kazala je ravnateljica. Na taj način ukupna vrijednost projekta popela se na nešto iznad 58 milijuna kuna odnosno 7,7 milijuna eura.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar kazao je kako će se ovim projektom riješiti i problem kotlovnice i grijanje za čitav bolnički kompleks.

-Završili smo prvi korak, a sljedeći je u što najkraćem roku raspisati natječaj, pronaći izvođača radova kako bi se do 30. lipnja moglo kroz Fond solidarnosti realiziralo barem 30-ak posto radova, da bi nakon toga kroz MPO u stopostotnom iznosu isfinancirali projekt- rekao je župan.

Župan je dodao kako je najveći posao pred njima i da će trebati puno umijeća za organiziranje svakodnevnog rada bolnice u pružanju zdravstvene usluge i rada svih koji budu radili na sanaciji kako bi je odradili u zadanom roku.

-Ovo je veliki dan za Specijalnu bolnicu Krapinske Toplice, dobivena su ogromna sredstva koja će biti uložena za dugoročni rad bolnice – kazao je župan Kolar.

Načelnica Krapinskih Toplica, Gordana Jureković, zadovoljna je ovom investicijom prije svega jer se radi o velikim sredstvima.

-Stara zgrada bolnice izuzetno je važna za zdravstvo cijele Hrvatske, a nama Topličanima predstavlja temelj topličke povijesti. S druge strane kada govorimo o Specijalnoj bolnici često zaboravljamo da se radi o jednom od najvećih poslodavaca na području Općine koji zapošljava gotovo 800 djelatnika što me dodatno raduje i veseli, jer će ti ljudi dobiti ugodniji i sigurniji radni prostor dok će pacijenti dobiti ugodniji boravak i kvalitetniju zdravstvenu uslugu – naglasila je Jureković.

Ravnateljica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar kazala je kako se priprema postupaka javne nabave mora riješiti u vrlo kratkom roku. Očekuje da će se već u veljači znati izvođač radova i da oko 85 posto radova bude dovršeno do mjeseca lipnja ove godine.

Što se tiče dinamike to znači da će od 7,7 milijuna eura investicije, 3,6 milijuna eura biti realizirano do 30. lipnja. Ostatak investicije od 4 milijuna eura biti će realizirano do ožujka 2024.

msopek/sjever.hr 11.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.