Now Reading:
Popularno “blicanje” u prometu – evo u kojem slučaju možete dobiti kaznu od 260 eura
Full Article 2 minutes read

Popularno “blicanje” u prometu – evo u kojem slučaju možete dobiti kaznu od 260 eura

Vidjeli ste policiju uz cestu pa svjetlosnim signalima želite upozoriti ostale vozače u prometu da pripaze na vožnju? Takozvano “blicanje” mnogi vozači koriste kao signal upozorenja, a novinarka portala N1 Tanja Gojsilović provjerila je je li to zakonom zabranjeno i kada zbog toga možete biti novčano kažnjeni.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kratkotrajno, isprekidano blicanje drugim vozačima je dozvoljeno. Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) je za N1 pojasnio u kojim je slučajevima korištenje svjetlosnih signala dozvoljeno.

Od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), vozač u pravilu, umjesto zvučnog znaka upozorenja upotrebljava svjetlosni znak upozorenja. Taj znak može upotrijebiti i u naselju prije pretjecanja drugog vozila – navode iz MUP-a.

Policija dodaje da se ovaj znak upozorenja može upotrijebiti i danju ako takav način upozorenja drugim sudionicima u prometu više odgovara zbog uvjeta na cesti.

– Svjetlosni znak upozorenja daje se kratkim uzastopnim paljenjem dugih svjetala, ili uzastopnim paljenjem kratkih svjetala za osvjetljavanje ceste, ili naizmjeničnim paljenjem, u kratkim razmacima, dugih i kratkih svjetala, vodeći računa da se time ne zasljepljuju vozači koji dolaze iz suprotnog smjera – objasnili su iz MUP-a za N1.

Isto tako članak 142. stavak 3. citiranog zakona propisuje da na autocesti vozač ne smije, između ostaloga, požurivati vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih ili zvučnih znakova, a postupi li suprotno navedenoj odredbi, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 260 eura – navode iz MUP-a.

Također ističu da prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama tzv. “blicanje” drugim vozačima u prometu kojim se upozorava na prisutnost policije nije kažnjivo, a prenosi N1.

www.sjever.hr / www.n1info.hr
11.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.