Now Reading:
“TO JE PREVIŠE” Jakopović: Cijene povećavaju veliki strani trgovački lanci, a ne naši mali lokalni
Full Article 2 minutes read

“TO JE PREVIŠE” Jakopović: Cijene povećavaju veliki strani trgovački lanci, a ne naši mali lokalni

Državni inspektorat u akciji je provjeravanja cijena proizvoda i usluga nakon vala poskupljenja. Na terenu su stotine inspektora, traže se trgovci koji su cijene u eurima zaokružili na iznose znatno veće nego što su bili posljednjeg dana prošle godine. Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović komentirao je situaciju za Dnevnik HRT-a, prenosi index.hr

Trgovci su tijekom zadnjih nekoliko dana odgovornost za poskupljenja svaljivali na distributere hrane. Iz Hrvatske poljoprivredne komore se ne osjećaju prozvanima.

-Ovo je jedan dobar put da se pokaže koliko je malo hrvatskih proizvoda na tržištu zaista prisutno. I kad vidimo ovo uspoređivanje cijena sa susjednim zemljama, uglavnom vidimo da su to veliki strani trgovački lanci, a ne naši mali lokalni“, rekao je Jakopović. Uvijek je, kaže, najbolja lokalna trgovina, lokalni mesar itd. Tvrdi da smo kao društvo naučeni na komociju pa idemo u te velike trgovine gdje sve možemo pronaći na istom mjestu.

-Jučer mi se dogodilo da sam u velikom lancu naišao na štrucu kruha od 600 grama, 2 eura i 60 centi. To se kod našeg lokalnog pekara ne može dogoditi. To je previše. Posebno ako znamo da je trenutna cijena oko 2.30 kuna, a u štruci ima oko 450 grama brašna. Tako da ni uz sve marže cijena od 2.60 eura ne može biti realna – rekao je.

Kaže da će hrvatskim proizvođačima u narednom periodu puno pomoći i ulazak u šengenski prostor.

-Puno je lakše dopremati manje količine robe zemljama u okruženju jer naši proizvođači su prije svega manji. Mada ni do sada nisu bile neke prevelike barijere, ali u svakom slučaju puno lakši izvoz, promet. Bojim se da će svi kvalitetni hrvatski proizvodi i dalje izlaziti iz Republike Hrvatske jer je naša kupovna moć puno niža nego u državama u okruženju zbog čega naši kvalitetni proizvodi izlaze van Hrvatske, a uvozimo puno slabiju kvalitetu”, zaključio je.

U Hrvatskoj će se od nedjelje plaćati samo eurima, a cijene će se i dalje iskazivati i u kunama, do kraja ove godine.

sjever.hr/index.hr
10.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.