Now Reading:
NASMIJTE SE! Danas je Svjetski dan smijeha koji je najbolji lijek za sve
Full Article 2 minutes read

NASMIJTE SE! Danas je Svjetski dan smijeha koji je najbolji lijek za sve

Otkako je na današnji dan u Indiji 1998. godine pokrenuta inicijativa Svjetskog dana smijeha, obilježavanje dana smijeha se do danas globalno proširilo. Globalnom širenju obilježavanja Svjetskog dana smijeha su svakako pomogle i spoznaje o njegovoj blagotvornosti za tjelesno i mentalno zdravlje te kvalitetu života.

Liječnici i znanstvenici poručuju da se trebamo smijati svaki dan. Smijeh poboljšava rad imunosnoga sustava, smijanje pogoduje radu srca i krvotoka, reducira hormone stresa, potiče cirkulaciju i opskrbljivanje tijela kisikom, smijanje smanjuje pojavu krvnih ugrušaka, začepljenost arterija, snižava tlak i smanjuje opasnost od infarkta. Smijući se i mršavimo, borimo se protiv depresije, anksioznosti i nesanice. Smijeh oslobađa od straha i zabrinutosti te pomaže smiriti bijes. Pridonosi i promjeni umnoga stanja što povoljno utječe na liječenje bolesti.

Smijeh je instinktivna aktivnost svojstvena ljudskim bićima. Smijeh je, osim čovjeku, svojstven i životinjama. Mogu ga pobuditi aktivnosti poput humorističnih priča, misli ili škakljanje. On je odraz našega raspoloženja, zdravlja i sposobnosti uživanja u životu. Najčešće se smatra vizualnom ekspresijom mnogih pozitivnih emocionalnih stanja poput radosti, veselja, sreće, olakšanja itd. U nekim pak prilikama može biti uzrokovan suprotnim emocionalnim stanjima poput sramote, isprike ili zbunjenosti (nervozni smijeh) ili udvornoga smijeha.

Zbog jakoga smijanja više od 300 mišića lica, trbuha, dijafragme, leđa, nogu i ruku se aktivira, očne se zjenice šire, a vrhovi prstiju postaju vlažni. Disanje postaje duboko i brže te dostiže brzinu i do 100 km na sat, a podiže se i frekvencija srca, katkad i 120 otkucaja u minuti. Stručnjaci tvrde da je nekoliko minuta smijanja jednako kao i 15 minuta vježbanja na sobnome biciklu. Smijehom se proizvodi više endorfina, hormona koji nazivaju i hormonom sreće.

On je univerzalno sredstvo komunikacije koje s lakoćom prevladava nacionalne, rasne, vjerske, jezične i kulturne razlike među ljudima svih kontinenata i zemalja.

Istraživanja su pokazala da se čak trideset puta više smijemo u društvu nego kad smo sami. Bilo kako bilo, u društvu ili sami, smijte se više!!!

www.sjever.hr
10.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.