Now Reading:
Međimurje-plin gubi korisnike! Vrtići i škole u Čakovcu plin odsad dobivaju po povoljnijoj cijeni od HEP Plina! Gradonačelnik Kolarek inicirao promjenu društvenog ugovora….
Full Article 10 minutes read

Međimurje-plin gubi korisnike! Vrtići i škole u Čakovcu plin odsad dobivaju po povoljnijoj cijeni od HEP Plina! Gradonačelnik Kolarek inicirao promjenu društvenog ugovora….

Nakon što su nedavno u Prelogu na konferenciji za novinare iznesene tvrdnje da je tvrtka Međimurje-plin jedini od 11 distributera u Hrvatskoj koji nije potpisao ugovor o povlaštenoj cijeni plina i ne poštuje Uredbu Vlade RH o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, iz tvrtke su tada reagirali da poštuju sve zakone i podzakonske akte te da im Vlada treba osigurati plin po 41 Eur/MWh.

No, na konferenciji za novinare istaknut je niz primjedbi na poslovanje Međimurje-plina i činjenicu da su njihovi korisnici u Međimurju krajem prošle godine plaćali pet puta skuplji plin nego prethodne godine. Sve je to rezultiralo tada najavom sazivanja izvanredne hitne Skupštine društva. Umjesto izvanredne, odnosno hitne Skupštine u utorak je u Čakovcu održana redovna Skupština na kojoj je prvi čovjek Uprave, Nenad Hranilović, branio odluke Uprave dok su osnivači, prije svega gradovi Prelog i Mursko Središće, upozoravali na niz, po njima, vrlo loših odluka.

Tako je na Skupštini istaknuto da je Međimurje-plin za razdoblje od 1. siječnja do 30. studenoga 2022. godine ostvario ukupan prihod od oko 422,88 milijuna kuna, s time da na dan 31. studenoga obveze Društva iznose 43,3 milijuna kuna, a ukupna potraživanja oko 47,8 milijuna.

Govoreći o poslovanju Hranilović je na Skupštini naglasio kako tvrtka od 2011. samostalno nabavlja plin i kako je cilj, da bi zadržali konkurenciju, nabaviti plin po najnižoj mogućoj cijeni. Uz to, istaknuo je, potrebno je zakupiti, odnosno organizirati transport do svakog kupca što nimalo nije jednostavno budući se radi o kupcima po cijeloj Hrvatskoj. U svemu je bitna, naglasio je, dobra kalkulacija kako bi cijene bile konkurentne, ali i da je bitno u konačnici osigurati naplatu usluge.

-Možemo reći da smo se do sada, ali i da se trenutno uspješno nosimo u uvjetima tržišne utakmice. U jednom trenutku morali smo osigurati plin svim našim korisnicima, a nije bilo njegove ponude na tržištu. Morali smo se snalaziti kako smo se snalazili zbog situacije jer nismo mogli koristiti naš plin iz skladišta Okoli. To su sve bile posljedice koje su utjecale na poslovanje tvrtke. Zadatak uprave je bio da sanira sve te gubitke. Rezultati za prvih 11 mjeseci pokazuju da i u takvim uvjetima tvrtka posluje pozitivno. Vjerujem da će sveukupni rezultati, kada se pribroji i prosinac, biti u konačnici pozitivni. Kao odgovorna tvrtka tražit ćemo način da pomognemo gdje je god to moguće. I dalje molimo da nam Vlada izađe u susret i da nam omogući plin po cijeni od 421 euro po Mwh. Svim vrtićima tako će se od prvog veljače osigurati cijena od 47,5 eura po MWh – izjavio je između ostalog Hranilović.

Nakon toga gradonačelnik Preloga, Ljubomir Kolarek je kazao da ove Skupštine ne bi bilo da nije bilo konferencije u Prelogu na kojoj je izraženo veliko nezadovoljstvo radom Međimurje-plina. Mišljenja je da se Skupština trebala održavati ranije jer se radilo o gubitku od 71 milijun kuna u jednom trenutku. Drži da je to dovoljan razlog da se održi Skupština odnosno da se okupe predstavnici vlasnika.

Kolarek je Hranilovića upitao zašto Međimurje-plin odbija provoditi odluku Vlade. Podsjetio je kako je deset nacionalnih opskrbljivača uspjelo ispoštovati i nabaviti plin po povlaštenoj cijeni i da jedino Međimurje-plin u tome nije uspjelo. Zašto društvo takvim postupkom tjera korisnike, među kojima su i osnivači, da traže druge opskrbljivače? Zašto su osnivači Društva, koji su i vlasnici infrastrukture, primorani tražiti druge opskrbljivače?

-Jedan od razloga je, a govorim iz iskustva Grada Preloga, da su naš vrtić te udruge, vatrogasci, sportaši, dobili pet puta veće račune za plin. Zašto nismo uspjeli ostvariti odnosno dobiti povlaštenu cijenu plina? I na kraju za sve se krivi Vladu koja je omogućila u drugim županijama da se vrtići griju po povlaštenoj cijeni plina, a ovdje to nije slučaj – zapitao je Kolarek te najavio traženje detaljne specifikacije o kratkoročnim i dugoročnim obvezama društva, kao i po kojim je cijenama nabavljan plin u protekle dvije godine. Tražio je i informaciju o danim depozitima.

U odgovoru Hranilović je žustro ustvrdio da je iznijeto niz neistina. Kaže da je samo HEP Osijek dobio plin po cijeni od 41 eura. Kazao je da Međimurje-plin od Vlade traži plin po toj cijeni, ali da ga do danas nisu dobili.

Kolarek je pak ponovio kako njega interesira da se dobije plin po najnižoj mogućoj cijeni te ustvrdio da Međimurje-plin nije htio od HEP Plina dobiti povlaštenu cijenu odnosno plin po toj cijeni. Tražio je da se donese zapisnik iz Here da se vidi tko je odbio plin po toj cijeni. Dodao je da danas sve jedinice lokalne uprave i samouprave zbog toga trpe posljedice. Ponovio je da ako je 10 opskrbljivača dobilo plin po toj cijeni zašto to nije napravilo Međimurje-plin.

-Svi smo očekivali da ćemo dobiti plin po cijeni od 41 euro po povlaštenoj cijeni – završio je Kolarek.

Hranilović je uporno nastavio tvrditi da nema 10 opskrbljivača koji su dobili plin po cijeni od 41 eura i da je to dobio samo HEP Plin Osijek.

-Mene isto srce boli kada čujemo po kojoj se cijeni mora plaćati, ali situacija je takva kakva je – rekao je Hranilović. Kazao je da su ti opskrbljivači raskinuli ugovore sa svojim korisnicima, ali ih imaju nekoliko desetaka.

-Mi ih imamo 1700 i raskid bi opteretio tvrtku sa 100 milijuna kuna. Za to se ide u zatvor. Ja ne želim i neću opteretiti tvrtku na taj način – ustvrdio je Hranilović.

Kolarek je uzvratio da su ostali opskrbljivači prepustili svoje korisnike HEP Plinu na određeno razdoblje. Drži da je tako trebalo napraviti i Međimurje-plin. Ponovio je da je ova Skupština trebala biti puno ranije.

-Pomoć treba tražiti prije požara, a ne kada se on dogodi – naglasio je Kolarek. Hranilović je ponovio da ne želi donositi odluke koje će nanijeti štetu tvrtki od 100 milijuna kuna, a raskid ugovora značio bi upravo to.

-Mi imamo 1700 mjernih mjesta. Opskrbljujemo mnoge bolnice, policiju. Ne možemo samo tako raskinuti ugovore – pojasnio je Hranilović.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, također je ponovio da je trebalo puno ranije sazvati Skupštinu.

-Mogla je i trebala biti prije. Tvrtka ima vlasnike i vlasnici smo nas dvadeseti i nekoliko sa različitim udjelima. Svi vlasnici imaju pravo od uprave znati kako tvrtka posluje i u svakom trenutku dobiti te podatke. Već ranije tijekom godine u javnost su izlazile informacije koje su stvarale nepovjerenje. To nije u redu. Nikada niste tražili pomoć od nas kao vlasnika, ali nismo ni imali informacije. Zanima me tko je osoba koja je donijela odluku o kupnji skupog plina. Zanima me kada je i po kojim cijenama i količinama zakupljen plin i da se to napravilo nešto kasnije bi li plin bio jeftiniji – riječi su saborskog zastupnika koji je rekao da najavljeni pozitivan rezultat neće izostati budući da korisnici plaćaju skupi plin. Dao je primjer gdje će se za sportsku dvoranu u Murskom Središću za dva mjeseca platiti toliki iznos koliko za cijelu prošlu godinu.

Pitao je tko je izašao iz Međimurje-plina na što je gradonačelnica Čakovca i predsjedavajuća Skupštine, Ljerka Cividini, kazala da što se tiče grada Čakovca, da se radi o svim školama i vrtićima.

Hranilović je kazao da se kod kupnje plina u lipnju prošle godine kupovalo prema tržišnoj formuli i da tu uvijek postoji rizik.

-Po kojoj cijeni nabavljamo plin, nabavljamo ga po formuli – odgovorio je Hranilović. Na pitanje tko je traži raskid ugovora potvrdio je da se radi o školama i vrtićima u gradu Čakovcu.

Hranilović je ponovio i da poslovanje tvrtke za ovu godinu govori u prilog tome da se i ovako teška situacija može prevladati.

-Zadnje dana lipnja zakupili smo plin za plinsko razdoblje po cijeni od 80 eura. Tijekom kolovoza cijena je bila preko 300 eura. Cijena ovisi o stanju na burzi, ovisi o formuli – rekao je Hranilović.

Načelnik Selnice Ervin Vičević pitao je da li je na sastanku u HERA-i on odbio kupiti plin po cijeni kao ostalih deset dobavljača. Hranilović je kazao da se to nije dogodilo. Načelnik ga je pitao zašto se nije odgovorilo Općini Selnica na njen zahtjev da se raskine ugovor.

I tako je došlo do točke ostala pitanje gdje je Kolarek rekao da se nitko nije dotaknuo ključne stvari, a to je društveni ugovor Međimurje-plina. Mišljenja je da se treba napraviti revizija društvenog ugovora i način upravljanja, prije svega zbog povećane kompleksnosti upravljanja tvrtkom.

-Budući da s ovom poslovnom godinom društvo prema kriteriju prihoda prelazi okvire poslovnih subjekata srednje veličine obraćam se s prijedlogom da se Uprava društva putem javnog natječaja proširi i dopuni s jednim članom Uprave ili direktorom s prijedlogom podijele odgovornosti poslovanja za sljedeća područja: član uprave ili direktor za područje opskrbe i distribucije te za područje prodaje, financija i općih poslova. Također, predlažemo raspisivanje novog natječaja za izbor revizora društva za poslovnu 2022. godinu zbog prije navedenog razloga odnosno jer društvo prelazi okvir poslovnog subjekta srednje veličine.

Revizorska društva koja se javljaju na natječaj moraju imati aktivnu referencu da je revizor za barem 10 velikih trgovačkih društva sukladno vladajućim kvalifikacijama veličine poduzetnika. Navedeno, ne isključuje mogućnost da se postojeći revizor javi na novi natječaj uz dokaz da ima potrebne reference. I ono što je po meni najbitnije, uz izradu revidiranih financijskih izvještaja predlažemo i zahtijevamo izradu i implementaciju eksternog izvještaja o društvu odnosno o društveno odgovornom poslovanju ili takozvanom DOP-u za 2022. godinu kao oblik nefinancijskog izvještavanja izvještaja o održivosti kojim će se omogućiti informacije o društvenim i okolišnim pitanjima, socijalnim i kadrovskim aspektima poslovanja kao i mogućim korektivnim mjerama koje društvo ima mogućnost primijeniti kako bi unaprijedilo svoj opći značaj, a time i doprinos zajednici.

To znači da mi kao osnivači imamo prave informacije u svakom trenutku. Naime, ovako se mi viđamo svakih šest mjeseci ili dok nam ne nastane nekakva kriza odnosno nekakve situacije koje su nastale i tijekom studenog i prosinca i koje će se izgleda nastaviti dok se kroz veljaču i ožujak ne ispoštuju uredbe Vlade – prijedlog je gradonačelnika Preloga Kolareka.

Što tvrde iz Međimurje-plina?

U Međimurje plinu tvrde da je Odlukom Vlade dano isključivo pravo HEP-u da isporučuje plin po toj cijeni, između ostalog i za potrebe opskrbe plinom u obvezi javne usluge kućanstva.

„O tome nas je HEP kontaktirao 27. listopada 2022. godine dostavom tablica za ispunjenje podataka o količinama plina za kućanstva od 1. listopada 2022., iako smo te količine plina već osigurali za naše kupce putem dobavljača plina i iste platili.”

Navode kako se krajnja cijena plina za kupce kućanstvo nije mijenjala od 1. travnja prošle godine, kada su donijete nove cijene za kućanstvo u vidu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom te da je Međimurje-plin po toj cijeni isporučivao plin kućanstvu za javnu uslugu, ali da im nabavna cijena po 41 euro nije bila omogućena. Napominju da se plin ne može i ne smije dvaput platiti.

Međimurje-plin uspijeva održati poslovanje i podmirivati sve svoje obveze. Cijena plina je znatno pala na tržištu, a zimski uvjeti nisu ekstremni, pa će svim dječjim vrtićima, kao i ostalim kupcima, čim se stvore uvjeti na tržištu, Međimurje-plin nastojati osigurati plin po cijeni iz Odluke Vlade RH, dakle po 41 euro, plus opskrbna marža, što na području koje tvrtka pokriva iznosi 47,5 Eur/MWh.

s.kalajdžija/sjever.hr
10.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.