Now Reading:
„Danas kad postajem pionir…” Jedna fotka na fejsu pokrenula lavinu emocija
Full Article 2 minutes read

„Danas kad postajem pionir…” Jedna fotka na fejsu pokrenula lavinu emocija

U doba Jugoslavije jedan je datum bio poseban dan za prvašiće kada su postajali Titovi pioniri. Datum koji su zauvijek zapamtili, ovih je dana mnogima probudio sjećanja jednom fotografijom na Facebooku.

Za svakog tadašnjeg prvašića 29. studenoga je u bivšoj državi bio veliki dan jer se tada polagala svečana prisega i postajalo se pionirom, piše Net.hr.

Svi pioniri su dobili plavu kapu (titovku), crvenu maramu, koju su starije generacije vezale, a mlađe su dobile poseban prsten za tu namjenu, i crvenu pionirsku knjižicu.

Facebook grupa Nostalgija, koju prati oko 290.000 pratitelja iz cijele regije, objavila je fotografiju Titovih pionira na kojoj su djeca sjedila s plavim kapicama, bijelim košuljama i crvenim maramama oko vrata.

Zakletva Titovih pionira i “Svečanog pionirskog obećanja” glasila je ovako: “Danas kada postajem pionir, dajem časnu pionirsku riječ da ću marljivo učiti i raditi i biti dobar drug, da ću voljeti našu samoupravnu domovinu Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju, da ću razvijati bratstvo i jedinstvo i ideje za koje se borio Tito, da ću cijeniti sve ljude svijeta koji žele slobodu i mir!”

Tekst zakletve je tijekom sedamdesetih godina promijenio oblik te je glasio drugačije: “Danas kad postajem pionir dajem časnu pionirsku riječ da ću marljivo učiti i raditi, poštovati roditelje i starije i biti vjeran i iskren drug, koji drži danu riječ!”

Kada su vidjeli fotografiju Titovih pionira, mnogi ljudi s Balkana su komentirali kako im fale ta lijepa vremena, piše Net.hr.

Tako je jedna žena napisala: “Bila sam Titov pionir i bilo je jako lijepo u to vrijeme!”
“Nikad više jedinstveni”, dodao je jedan muškarac.
Ima, naravno i drugačijih komentara: „U ime jednog luđaka maltretirali dicu u političke svrhe”.

foto: fb – nostalgija
sjever.hr/net.hr
10.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.