Now Reading:
Župan Posavec: Međimurje i Međimurci uvijek naprave veliki korak naprijed kada ih pokreću zajedništvo i solidarnost
Full Article 2 minutes read

Župan Posavec: Međimurje i Međimurci uvijek naprave veliki korak naprijed kada ih pokreću zajedništvo i solidarnost

Prošle su 104 godine od 9. siječnja 1919. godine , jednog od najvažnijih datuma u povijesti Međimurja – Dan sjedinjenja s maticom zemljom Hrvatskom.

Tog je datuma 1919. godine velika Narodna skupština okupila na Franjevačkom trgu u Čakovcu oko 10.000 Međimuraca koji su donijeli odluku o odcjepljenju od Mađarske, izrazivši pripadnost hrvatskom narodu.

Diljem Međimurja odana je danas počast pokretačima, velikanima koji su sudjelovali u tom događaju, a župan Matija Posavec istaknuo je kako je u povijesti međimurskoga kraja bilo nekoliko velikih prekretnica, no sve ukazuju na samo jedan zaključak.

-Međimurje i Međimurci uvijek naprave veliki korak naprijed kada ih pokreću zajedništvo i solidarnost. To su vrline koje krase i današnje generacije ljudi, a povijest nam dokazuje da smo ih baštinili od naših predaka. Neka nam prosvjećenost i smjelost ljudi, čije smo grobove i spomen-obilježja danas obišli, budu putokazi na stazama kojima kročimo danas – naglasio je Posavec dodajući kako upravo događaj iz 1919. godine „Međimurje čini Međimurjem”.

-Međimurje je bilo 57 godina pod mađarskom državom, pod jednom željom nekoga drugoga da uvede svoju kulturu, jezik i svoje običaje. Međutim, međimurski narod koji je živio u Međimurju to nikada nije dozvolio i nije pristao živjeti izvan vlastitih običaja i pokazivao je hrvatski karakter gdje je mijenjao sve ono što je u tom trenutku bilo nekakvo pravo nekoga da prisvaja tuđi teritorij – kazao je župan i nastavio:

-Daleke 1919. godine skupiti na franjevačkom trgu u Čakovcu deset tisuća ljudi kada nije bilo mobitela, interneta, bila je velika stvar jer je gotovo iz svake kuće barem jedna osoba bila dionik tog skupa na kojem se pročitala rezolucija o odcjepljenju od Mađarske države i pripajanju Matici hrvatskoj. I dalje moramo podsjećati na te događaje – naglasio je Posavec.

Dodao je da je Međimurje danas regija snažnog identiteta, sa snažnom vlastitom sviješću o tome kakvi su im, običaji, kultura, karakter.
-Upravo zbog toga smo i opstali kroz svo ovo vrijeme sa specifičnim identitetom i načinom funkcioniranja koji je prepoznat i u cijelog Hrvatskoj – naglasio je župan Posavec.

a.kučić/sjever.hr
09.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.