Now Reading:
MUP UPOZORAVA NA NOVU PRIJEVARU: Dobijete li ovaj mail, ni slučajno ga ne otvarajte!
Full Article 2 minutes read

MUP UPOZORAVA NA NOVU PRIJEVARU: Dobijete li ovaj mail, ni slučajno ga ne otvarajte!

Ravnateljstvo policije u ponedjeljak je priopćilo kako su na veći broj adresa elektroničke pošte različitih primatelja u Hrvatskoj dostavljene lažne poruke u kojima se nepoznate osobe predstavljaju kao glavni ravnatelj policije Nikola Milina i policijska službenica XY.

Kako prenosi N1, prevaranti u poruci navode da je njezin primatelj osumnjičen za više različitih kaznenih djela i od njega traže da im odgovori na poruku, a sve s krajnjim ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi. U policiji ističu da je riječ o tzv. “phishing” kampanji, odnosno pripremnim radnjama radi počinjenja prijevare, pa je poruku dovoljno obrisati i na nju ne odgovarati.

Kao primjer zlonamjerne elektroničke pošte navode jednu od takvih e-mail poruka naslovljenu na ravnatelja policije i voditelja Cyber sigurnosti Milinu koji, po opisu prevaranata, primatelja maila obavještava kako se protiv njega “posebno vodi nekoliko valjanih pravnih postupaka”.

Prevaranti se pritom pozivaju na suradnju policije sa Nacionalnim centrom za analizu dječje pornografije i kibernetičkih slika te Interpolom, a moguću žrtvu ove prijevare pozivaju da im u “strogih” 72 sata na njihovu adresu pošalju “svoje popratne dokumente” kako bi ih mogli pregledati i provjeriti.

Po isteku tog roka, prijete, bit će dužni svoje izvješće poslati tužiteljici radi raspisivanja tjeralice te upisivanja u registar seksualnih prijestupnika, prenosi N1.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštiti građani mogu pronaći na internetskim stranicama policije i na kanalu MUP-a na YouTubeu.

sjever.hr/infon1.hr
09.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.