Now Reading:
Danas je spomendan – obilježava se Dan sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom
Full Article 3 minutes read

Danas je spomendan – obilježava se Dan sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom

Proglašenjem novoga Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj iz studenoga 2019., koji se primjenjuje od 1. siječnja 2020. godine, 9. siječnja obilježava se kao spomendan – Dan sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom u spomen na donošenje Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države.

Kao spomendan ovaj povijesni događaj obilježavao se od rujna 2005. godine, kada je – izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj – obilježavan kao Dan spomena na donošenje Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države.

U Rezoluciji od 9. siječnja 1919. godine, koja je jednoglasno donesena na velikoj skupštini međimurskih Hrvata na trgu pred franjevačkom crkvom u Čakovcu, stoji:

U Hrvatskom je narodu u Međimurju od uvijek živjela želja da se politički sjedini sa svojim suplemenicima iste krvi i jezika. Imperijalizam mađarske države, koji je nasilnom mađarizacijom htio od raznih naroda bivše države Ugarske stvoriti jedinstveni i jednojezični mađarski narod,- kao što nije uspio kod ostalih nemađarskih naroda, – tako nije uspio niti kod međimurskih Hrvata.

Usprkos najvećeg nasilja i najžešće mađarizacije ipak je hrvatski narod u Međimurju uščuvao svoj jezik i živu želju za oslobođenje izpod tuđinskog jarma. Kad je pobiedila ideja velikog predsjednika sjeverno-američkih država Wilsona o samoodređenju naroda, osjetili su i međimurski Hrvati da i oni imaju pravo na slobodu i život. Mađarske su vlasti htjele još jednim posljednjim udarcem u klici uništiti ovu težnju naroda za slobodom, te su mnogi sinovi našega naroda morali tu težnju platiti vlastitom krvlju. Ipak je nadošao čas oslobođenja po slavnoj vojsci sinova naše krvi i jezika.

Zato danas Hrvati iz cieloga Međimurja, – sakupljeni na javnoj obćoj skupštini, održanoj 9. siječnja 1919. u glavnom mjestu Čakovcu, – pred cielim svietom otvoreno, odlučno, jednodušno i samosvjesno izjavljuju: Za uviek se odcjepljujemo od mađarske države, kojoj smo do sada pripadali samo pod utjecajem sile i protiv svoje volje.

Dan spomena na donošenje Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države značajan je radi njezine uloge u povijesnoj težnji očuvanja jedinstvenosti hrvatskog teritorija.

Dan sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom obilježit će se prigodnim programom:

8:30 – Polaganje vijenaca kod rodne kuće dr. Ivana Novaka u Macincu

9:00 – Polaganje vijenaca na grobu dr. Vinka Žganca u Vratišincu

9:50 – Polaganje vijenaca na grobu Juraja Lajtmana u Prelogu

10:45 – Polaganje vijenaca na grobu dr. Ivana Novaka na gradskom groblju u Mihovljanu

11:10 – Polaganja vijenaca kod spomen-ploče ocu Kapistranu Geciju ispred Katoličkog doma Čakovec

12:00 – Svečana akademija, Zgrada Scheier

www.sjever.hr / www.sabor.hr
09.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.