Now Reading:
ŠTO SE TO DOGAĐA U OROSLAVJU? Šimunić tvrdi: HDZ, SDP i HNS nezakonito su održali vlastitu sjednicu. HDZ odgovara: Nezavisni žele prouzročiti krizu.
Full Article 3 minutes read

ŠTO SE TO DOGAĐA U OROSLAVJU? Šimunić tvrdi: HDZ, SDP i HNS nezakonito su održali vlastitu sjednicu. HDZ odgovara: Nezavisni žele prouzročiti krizu.

Gradonačelnik Grada Oroslavja Viktor Šimunić za Index je rekao kako su posljednju prošlogodišnju sjednicu Gradskog vijeća na kojoj se, između ostalog, donosio proračun za 2023. godinu vijećnici HDZ-a, SDP-a i vijećnik HNS-a nezakonito vodili.

Uz proračun za 2023. godinu, na sjednici se odlučivalo i o rebalansu prošlogodišnjeg proračuna pri čemu gradonačelnik Šimunić tvrdi kako od srpnja pokušavaju donijeti izmjene i dopune, no bez uspjeha jer ih vijećnici nisu prihvaćali. Objasnio je i kako je zbog toga Grad ostao bez gotovo pola milijuna kuna, točnije 412 tisuća kuna i to za projekt dječjeg vrtića.

Tvrdi da su se protiv vladajućih ujedinili i vijećnici HDZ-a, i SDP-a i vijećnik HNS-a, a predsjednik Gradskog vijeća Kristijan Sojč odlučio je prekinuti posljednju sjednicu održanu 30. prosinca na kojoj po treći puta nije donesen rebalans da bi nakon prekida sjednice vijećnici iz spomenutih stranaka kazali kako bi rebalans ipak podržali. Šimunić tvrdi da je predsjednik gradskog HDZ-a Stanko Čičko pozvao vijećnike da ostanu i da se sjednica nastavi.

-Ona se nastavila samo s vijećnicima HDZ-a, SDP-a i s vijećnikom HNS-a. Izabrali su voditelja sjednice. I izglasali sve točke, uključivo s proračunom. Pazite, voditelja sjednice? Zar takvo nešto postoji? – kaže Šimunić koji je Indexu dostavio i potpisan zapisnik nazočnih vijećnika.

Dodaje i kako su odmah poslali dopis Ministarstvu pravosuđa koje će dati svoje mišljenje.

-Ne samo da odbijaju podržati rebalans gradskog proračuna već nakon toga nezakonito vode vlastitu sjednicu! Lokalnu politiku gledam kroz ljude, ne kroz stranke, ali čini mi se da je ovdje očita jedna suradnja SDP-a i HDZ-a, ali i HNS-a. To je jedno zajedništvo dojučerašnjih ljutih neprijatelja – dodaje Šimunić.

Index je kontaktirao i predsjednika Gradske organizacije HDZ-a Stanka Čička koji je rekao kako je sjednicu prekinuo predsjednik Vijeća Kristijan Sojč, s nezavisne liste Viktora Šimunića, i to u trenutku kada je na sjednici bilo svih 13 vijećnika.

-Takva odluka protivna je članku 66., stavak 4. Poslovnika gradskog vijeća Grada Oroslavja, koji govori: ‘Sjednica će se prekinuti i odložiti i u slučaju kad se za vrijeme sjednice utvrdi da nema nazočnosti većine vijećnika.’ Nezavisna lista Viktora Šimunića je unaprijed znala da će proračun biti podržan od vijećnika SDP-a, koji su to ranije javno obznanili. U želji da izazove krizu vlasti u gradu, predsjednik gradskog vijeća nezakonito je prekinuo sjednicu prije izglasavanja proračuna za iduću godinu. Ovakvoj reakciji predsjednika vijeća i vijećnika s NLVŠ-a prethodilo je neizglasavanje rebalansa proračuna. Većina vijećnika nije izglasala rebalans proračuna jer bi time ozakonili nenamjensko trošenje proračunskih sredstava od strane gradonačelnika – tvrdi Čičko.

Objasnio je i kako su nakon „nezakonitog prekida sjednice od strane predsjednika gradskog vijeća vijećnici SDP-a, HNS-a i HDZ-a pozvali vijećnike s NLVŠ-a da zajedno nastave sjednicu i donesu proračun kako se ne bi zaustavio rad Grada, njegovih projekata, gradska aktivnost i razvoj”. Oni su sjednicu nastavili po dnevnom redu i jednoglasno izglasali proračun za 2023. godinu, a tvrdi da su vijećnici Nezavisne liste Viktora Šimunića odlaskom sa sjednice željeli srušiti proračun i prouzročiti krizu u Gradu.

www.sjever.hr / index.hr
08.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.