Now Reading:
Hrvati ogorčeni: minimalac u Sloveniji gotovo dvostruko veći, a cijene u trgovinama i do 40 posto niže – kako je to moguće?
Full Article 3 minutes read

Hrvati ogorčeni: minimalac u Sloveniji gotovo dvostruko veći, a cijene u trgovinama i do 40 posto niže – kako je to moguće?

trgovina

Isti proizvodi, ista količina, a cijena u Hrvatskoj u odnosu na isti trgovački lanac u Sloveniji gotovo je dvostruko veća. Još je gora činjenica da Slovenija ima gotovo dvostruko veći minimalac nego Hrvatska. Kako je to moguće?

Iako imaju dvostruko ili trostruko veće plaće od hrvatskog prosjeka, Nijemci, Francuzi, pa i susjedi Slovenci za veliki broj namirnica u trgovinama moraju izdvojiti od 30, a kod nekih proizvoda do čak 40 posto manje novca nego mi, donosi RTL Danas.

Klasična potrošačka košarica u prosincu prošle godine u Sloveniji je stajala oko 45 eura, a u Hrvatskoj 51 euro, čak 15 posto više, pa ni ne čudi da su građani ogorčeni te da po namirnice odlaze preko granice.

Danas.hr piše kako je u istom trgovačkom lancu u Hrvatskoj kava od 450 grama skuplja 2 eura i 30 centi nego u Sloveniji. Isto tako, u Hrvatskoj je skuplji sir gdje je razlika u cijeni euro i 72 centa, u Sloveniji su jeftinija jaja za 90 centi, ajvar za 86 i tjestenina za 56 centi.

Tih pet artikala u Sloveniji košta 11 eura i 75 centi, a u Hrvatskoj nešto više od 18 eura. Razlika je to od gotovo 6 i pol eura na samo 5 proizvoda, piše danas.hr.

Predsjednik Udruženja trgovine HGK Ivica Katavić objasnio je kako krajnje cijene u trgovinama ovise o lancima nabave, uvoznicima te distributerima koji rade svoje kalkulacije. Govori kako smatra da se tu ne radi o problemu s trgovcima. Tako na razlike u cijeni utječe mnogo faktora, no košarica u Sloveniji jeftinija je prvenstveno zbog nižeg PDV-a.

-Slovenija ima niže porezno opterećenje većine proizvoda dnevne potrošnje i osnovna stopa PDV-a je niža nego u Hrvatskoj, a posebno su niže stope PDV-a koje se odnose na prehrambene proizvode koje su 9,5 posto, dakle značajno niže nego u Hrvatskoj – rekao je Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Slobodan Školnik, stručnjak za cijene u maloprodaji pojasnio je kako naše „slabašno gospodarstvo mora na leđima nositi veliki teret neefikasnog javnog sektora i države, koja je preskupa za gospodarstvo koje je na ovom stupnju razvoja, i sve se to mora ugraditi u cijene i u niži standard građana“.

Otegotni je faktor i što smo gotovo potpuno zanemarili prerađivačku industriju, i što smo ovisni o uvozu, što dodatno poskupljuje cijenu hrane kao i visoki logistički troškovi.

A novi problem za Hrvate je, čini se, pred vratima. Naime, nitko od trgovaca ne najavljuje niže cijene, nego upravo suprotno – novi val poskupljenja.

www.sjever.hr / danas.hr
08.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.