Now Reading:
Žene iz centra Zagreba poručile: Ne trebaju nam snažnije uloge muškaraca u obiteljima, trebaju nam snažnije institucije i instrumenti zaštite žena u Hrvatskoj!
Full Article 2 minutes read

Žene iz centra Zagreba poručile: Ne trebaju nam snažnije uloge muškaraca u obiteljima, trebaju nam snažnije institucije i instrumenti zaštite žena u Hrvatskoj!

Kao odgovor muškarcima koji svake prve subote u mjesecu na glavnom zagrebačkom trgu kleče i mole krunicu, ove subote održana je druga „Tiha misa” koja je istaknula, kažu organizatori, još jednu sramotnu brojku koja pokazuje položaj žena u Hrvatskoj. Naime, prema podacima MUP-a, samo u prvih deset mjeseci prošle godine zabilježeno je 128 slučajeva silovanja žena.

Zbog toga su organizatori jasno i glasno poručili – „Ne trebaju nam snažnije uloge muškaraca u obiteljima, trebaju nam snažnije institucije i instrumenti zaštite žena u Hrvatskoj!”

„Tiha misa“ je intervencija u javnom prostoru umjetnice Arijane Lekić Fridrih u produkciji udruge Domino kao reakcija na “nedavno intenziviranu re-tradicionalizaciju navodno sekularnog hrvatskog društva koju provode muškarci klečeći i moleći svake prve subote u mjesecu na glavnim trgovima raznih gradova u Hrvatskoj, uključujući i Zagreb”.

-Muškarci, nesigurni u trenutno stanje patrijarhata, glasno mole na trgovima “pokušavajući reafirmirati itekako narušen tradicionalni i jedini ispravni koncept muževnosti“. Pojavili su se, tako, muškarci koji su odlučili redovitim javnim okupljanjima uslišiti svoje molitve o preuzimanju „odgovornosti u svojim obiteljima kao rješenje (među ostalim) problema pobačaja“. Arhaični modeli rodnih podjela i društvenih uloga, a pogotovo ovakvih koje se oslanjaju na neupitne i isključivo muške „glave obitelji“ došli su glave prevelikog broja žena u ovome društvu da bismo zanemarili budućnost koju ovi muškarci nameću – poručuju organizatori.

Prva „Tiha misa“ održana je u prosincu prošle godine, istovremeno kao i okupljanje muškaraca koji mole za predbračnu čistoću, čednost u odijevanju, i sebe kao duhovne autoritete.

-Tada smo ih podsjetili da istraživanja Europskog instituta za rodnu ravnopravnost dovode u nedvosmislenu vezu manjak rodne ravnopravnosti i poraznih brojki femicida i nasilja nad ženama. Naime, uz čak 14 slučajeva femicida u 2022. godini, ostaje i činjenica da je u 2022. godini Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja izvijestio da je od studenoga 2020. godine do prosinca 2022. primio 1709 poziva žrtava rodno uvjetovanog nasilja – kažu organizatori.

Foto: FB Udruga Domino
www.sjever.hr / FB Udruga Domino
07.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.