Now Reading:
Planirate zimovanje u inozemstvu? Čekanja na granicama više nema, ali evo koliko ćete morati iskeširati za vinjete i cestarine u susjednim zemljama
Full Article 3 minutes read

Planirate zimovanje u inozemstvu? Čekanja na granicama više nema, ali evo koliko ćete morati iskeširati za vinjete i cestarine u susjednim zemljama

Iako ove godine vremenski uvjeti baš i nisu na strani ljubitelja skijanja, mnogi će se nakon što predlani skijaške sezone zbog korone nije ni bilo te je lani bila pod strogim COVID-mjerama, uputiti na poznate snježne padine koja su ove godine još primamljivije jer smo ušli u Schengen pa nema više famoznog čekanja i kontrole na granicama.

Ipak, iako vam za dolazak do Pohorja, Rogle, Kronplatza, Bad Kleinkirchheima ili Nassfelda više ne treba, u teoriji, niti osobna iskaznica, i dalje ćete na putu prema planinama morati izdvojiti pokoji euro za – cestarine, piše portal Večrnji list koji je prikupio popis troškova vinjeta i cestarinama u državama s popularnim skijaškim destinacijama.

Tako navode kako nam u susjednoj Sloveniji za plaćanje cestarine vrijedi samo e-vinjeta s kojom se može voziti po svim autocestama i obilaznicama te je prije puta u Sloveniju potrebno je otići na internetsku stranicu dars.si i tamo kupiti tjednu, mjesečnu ili godišnju vinjetu. Isto tako, moguće je kupiti je i na benzinskim postajama uz broj registarskih pločica. Za vozila do 3,5 tone i 1,3 metra visine e-vinjeta za 7 dana će vas koštati 7,5 €, a za mjesec dana 30 €. Za sva vozila preko 1,3 metra visine cijene su duplo više.

U Austriji se cestarina plaća u obliku vinjete (možete birati između klasične i digitalne) ili putem tzv. GO-Boxa. Vinjete se mogu kupiti u Austriji u autoklubovima ÖAMTC i ARBÖ, na kioscima i benzinskim postajama te u susjednim zemljama u pojedinim autoklubovima i na benzinskim postajama u blizini granice.

Vinjeta za osobna vozila do 3,5 tone košta 9,90 € i vrijedi 10 dana, dvomjesečna je 29,90 €, a godišnja 96,40 €. Digitalne vinjete možete kupiti na internetskoj stranici gdje je objašnjen cijeli postupak kupnje. Uz vinjetu potrebno je dodatno platiti cestarinu za vožnju kroz određene tunele ili planinske prijevoje u rasponu između 6 i 13 €, piše Večernji list.

Italija još uvijek ne koristi vinjete nego, kao i Hrvatska, klasičnu naplatu cestarina, a točan popis cijena svih cestovnih dionica dostupan je na internetskoj stranici. Ugrubo, vožnju dionicom od Milana do Napolija koja je dugačka 776 kilometara platit ćete 57 €, dok će vas 89 kilometara vožnje između Venecije i Belluna stajati 8,10 €.

Kako piše Večernji list, niti u Francuskoj još uvijek nisu uvedene vinjete. Visina cestarine u Francuskoj ovisi o kategoriji vozila i prijeđenoj udaljenosti. Ne postoji opći porez na kilometražu budući da mrežama autocesta upravljaju različite tvrtke, a cestarine se značajno razlikuju u nekim regijama. Najpovoljnija cijena karte može se pronaći na službenoj web stranici autoroutes.fr gdje se nalazi kalkulator cestarine.

www.sjever.hr / www.večernji.hr
07.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.