Now Reading:
Paladina predstavio plan za ubrzanje obnove – ako ga Vlada ne usvoji, odlazi s funkcije?
Full Article 2 minutes read

Paladina predstavio plan za ubrzanje obnove – ako ga Vlada ne usvoji, odlazi s funkcije?

Kako neslužbeno doznaje danas.hr, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina tražio je centralizaciju postupaka obnove u jedno tijelo – zasebno ministarstvo ili državni ured kojem će na čelu biti on, a koje će se baviti isključivo obnovom što bi značilo da iz igre ispadaju i Fond i Središnji državni ured za obnovu.

Ministar je navodno još u studenom premijeru Andreju Plenkoviću predstavio plan s osam razrađenih točaka, a pod brojem jedan je osnivanje samostalnog ministarstva obnove. RTL neslužbeno doznaje kako je ministar Paladina Plenkoviću kazao da bez ovih izmjena sustava neće ostati na čelu ministarstva.

-Jesam li zadovoljan onime sve skupa koji je naš cijeli rezultat, nisam zadovoljan. Nema razloga da budem ministar ako ne isporučujem ono što bi trebao isporučiti – rekao je Paladina.

Paladina je već po preuzimanju funkcije obećavao stotine gradilišta i naglašavao kako je obnova odgovornost svih, a prije svega njegova.

No, vrlo brzo je naučio da tako ne ide u državnom aparatu u kojem bi tri neovisna tijela trebala raditi zajedno. Sve što je od ožujka do studenog detektirao kao spora grla predstavio je Plenkoviću, uz plan kako to promijeniti. Tako je predložio ukidanje javne nabave, smanjenje broja sudionika u procesu koji ga usporavaju, te je sve od zahtjeva do izvedbe htio preuzeti sam, piše novinar portala danas.hr Ilija Radić.

On nije jedini koji ukazuje na potrebu promjene sustava koji koči obnovu.

-To nije samo pitanje zamjene jednog ili dvojice ljudi, to je pitanje zamjene cijeloga modela – rekao je Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a.

-Osnovni problem Paladine je što nije kod preuzimanja funkcije uvjetovao pravo da upravlja cijelim sustavom – kazao je Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – Reformista.

RTL neslužbeno doznaje da su u pitanju tjedni do isteka vremena kojeg je još uvijek aktualni ministar ostavio premijeru za pronalazak zamjene.

www.sjever.hr / danas.hr
07.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.