Now Reading:
Ne bacajte božićno drvce – Evo kako ga možete odlično iskoristiti nakon blagdana!
Full Article 3 minutes read

Ne bacajte božićno drvce – Evo kako ga možete odlično iskoristiti nakon blagdana!

Oni koji su se odlučili za umjetno drvce, modu isto kititi godinama, no ostali se ovih dana pitaju što učiniti s borom, jelom ili smrekom koja je ove blagdane krasila njihovu kuću. U krajnjem slučaju može poslužiti za ogrjev, no prije nego se na to odlučite razmislite jer je svaki njegov dio iskoristiv – deblo, grane, grančice i iglice.

Portal Agroklub donosi 10 načina ponovne upotrebe božićnog drveta:

Živo drvo s korijenom u posudi možete posaditi u dvorište ili pokloniti nekome.

U slučaju da imate odrezan primjerak bez korijena njegove grane iskoristite za prekrivanje staza u cvijetnjaku ili vrtu, za prekrivanje povrtnih gredica i malčiranje. Pomoći će u sprječavanju stvaranja blatnjavih staza i spriječiti rast korova. Za to će biti najefikasniji sloj od 15 cm, koji omogućava cirkulaciju zraka i vode i dovodi do etioliranja mladih izniklih korovskih biljaka. Kada grančice koristite za prekrivanje gredica i malčiranje bit će dovoljan sloj od 2,5 do 5 cm. Uz pomoć drobilice granja možete dobiti kvalitetan malč. Poznato je da četinjače blago snižavaju ph reakciju zemljišta i zbog toga će biti najbolje da ih upotrijebite za malčiranje biljnih vrsta koje vole kiselije zemljište poput borovnica.

Iskoristite ga za pripremu komposta. U ovom dijelu godine otpad iz kuhinje je potrebno pomiješati sa smeđom organskom masom. Drvo izrežete na manje komade i ostavite na gomili dok ne otpadnu iglice. Suhe grane koje se lako lome su odlične za dodavanje u kompostnu gomilu.

Može biti odlična zaštita od glodavaca. Grančice četinjača svojim iglicama predstavljaju prepreku za njih. Potrebno ih je postaviti na mjesta otkud ulaze u objekte. Iglice okrenite prema smjeru odakle dolaze štetnici.

Drvo se može iskoristiti za privlačenje ptica. Postavi se u dvorište i na njega objese hranilice i kućice. Također, za ptice koje držimo u stanovima i kućama mogu se napraviti zanimljivi stalci na kojima se mogu odmarati i penjati.

Od dijelova drveta kada otpadnu iglice mogu se napraviti penjalice i grebalice za mačke.

Grane bez iglica mogu poslužiti kao potpore za sobne biljke, a veće grane i stablo kao oslonac za biljke koje uzgajamo u vrtu.

Izrežite manje komade od debljih grana i uvaljajte ih u maslac, a zatim u razne sjemenke i dobit ćete odličnu hranilicu za ptice koju možete objesiti u dvorištu.

Iglice iskoristite za pravljenje mirisnih vrećica i svijeća.

Narežite drvo da napravite različite upotrebne predmete. Deblo se može sjeći na kolutove koji će biti odlični podmetači za čaše i šalice. Dodatno ih ukrašavamo oslikavanjem ili dekupažom. Razne su mogućnosti. Pravljenje držača za ključeve, privjesaka, kućica za ptice, ukrasnih figura, podmetača za obuću, ograde za cvijeće i povrće, ljestve za puzavice, čak i nakit.

Ako imate peć na drva iskoristite ga za grijanje.

www.sjever.hr / www.agroklub.com
07.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.