Now Reading:
Što nas sve očekuje u 2023. godini – ovo su ključni datumi i događanja
Full Article 8 minutes read

Što nas sve očekuje u 2023. godini – ovo su ključni datumi i događanja

Zakoračili smo u 2023. godinu, a što nam ona sve donosi pogledajte u nastavku. Naime, Jutarnji list izdvojio je ključne datume nove nam godine.

Među njih svakako spada 1. siječanj kada je Hrvatska postala 27. članica Schengenskog prostora. Hrvati će od 1. siječnja bez graničnih kontrola moći putovati od Dubrovnika do Osla. Isto tako, s 1. siječnjem na snagu stupa novi Zakon o radu kojim se, među ostalim, određuje da se s radnikom može sklopiti samo tri uzastopna ugovora na određeno u roku tri godine, kako bi se spriječila zloupotreba tog nesigurnog načina zapošljavanja. Također, detaljnije se uređuju uvjeti za rad od kuće i rad na daljinu.

Također, od početka godine diže se iznos minimalne plaće na 700 eura bruto, odnosno 560 eura neto. Time će minimalna plaća iznositi 51,32 posto prosječne bruto plaće. Na snagu stupa i izmijenjeni Zakon o radu, a najvažnija je novina da će radnici koji rade nedjeljom morati biti plaćeni barem 50 posto više nego normalnim radnim danom.

S početkom 2023. uvodi se i novi oblik obiteljske mirovine prema kojemu preživjeli uz svoju mirovinu može naslijediti i 27 posto mirovine preminulog supružnika. Ujedno za 10 posto rastu sve obiteljske mirovine.

Jedna od većih promjena je i uvođenje eura. Euro postaje službena valuta u Hrvatskoj, a kuna odlazi u povijest.

Počinje i primjena Vladine odluke o (su)financiranju obroka za sve učenike osnovnih škola, njih više od 300 tisuća. Vlada je osigurala 550 milijuna kuna za provedbu mjere kojom je svakom osnovcu omogućen nutritivno vrijedan školski obrok, ovisno o mogućnostima škola.

Tijekom siječnja, točnije od 11 do 29. održat će se i Svjetsko prvenstvo za rukometaše u Poljskoj i Švedskoj, a 15. siječnja izlazi najskuplja serija u povijesti “Posljednji od nas”.

Veljača
S prvim danom drugog mjeseca Hrvatska uvodi neradnu nedjelju u trgovini. Trgovci će moći raditi samo 16 nedjelja u godini po svom izboru, ostale nedjelje i blagdani će biti neradni. U novi Zakon o trgovini ponovno su uvedene brojne iznimke, pa će tako nedjeljom i dalje moći raditi trgovine u sklopu benzinskih postaja, kolodvora, OPG-ova, tržnica, pekarnice, kiosci…

Od 4. do 5. veljače igra se kvalifikacijski meč Davis Cupa između Hrvatske i Austrije. Rijetka je to prilika da se najbolje hrvatske tenisače vidi kako igraju u domovini. Igra se dva dana, a Hrvatska je favorit. Očekuje se nastup Marina Čilića, Borne Ćorića te Nikole Mektića, Mate Pavića ili Ivana Dodiga.

S 10. veljače na snagu stupaju nove odredbe Zakona o zemljišnim knjigama. Upis nekretnine u zemljišne knjige za građane će biti jeftiniji i jednostavniji.

Ožujak

U ožujku, točnije 6. ožujka učenici četvrtih razreda 81 osnovne škole počinju polagati prve nacionalne ispite. Riječ je o školama koje su se u prošloj školskoj godini eksperimentalno uključile u pisanje ovih standardiziranih ispita. U tri dana polagat će tri predmeta – hrvatski jezik, matematiku te prirodu i društvo.

Od 25. ožujka počinju prve utakmice “Vatrenih” nakon radosti koje su nam donijeli na Svjetskom prvenstvu. Kvalifikacije za Euro 2024. počinju na Poljudu 25. ožujka protiv Walesa, a u drugom kolu 28. ožujka gostuje se u Turskoj.

Ključni datumi u travnju

U jesenskom paketu mjera Vlada je ograničila cijene struje i plina. Kućanstva tako, od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2023., za potrošnju do 2500 kilovat sati struje plaćaju 59 eura po megavatsatu, a za potrošnju povrh toga prosječno 88 eura. Što se tiče plina za kućanstva, cijena je za 160 tisuća kupaca ostala ista kao i lani. Na istoj sjednici Vlade uvedena je i mjere pomoći za dio građana koji se griju na drva. Pitanje je što će biti 1. travnja.

Također u travnju, osnovica za izračun plaća državnim službenicima i namještenicima raste za dodatnih dva posto nakon što su se sindikati i Vlada u listopadu prošle godine dogovorili oko izmjena kolektivnih ugovora. Osnovica za plaće u listopadu je povećana za šest posto.

Hrvatski potrošači morat će plaćati vrlo lagane plastične vrećice u koje se stavlja voće, povrće i rasuta hrana, a koje trgovci sada dijele besplatno. Te higijenske plastične vrećice dijele se u trgovinama, pekarnicama, mesnicama, ribarnicama, na tržnicama i na drugim mjestima gdje se prodaje hrana, a u koje se trebala stavljati isključivo industrijski nezapakirana hrana.

Ovogodišnje Europsko prvenstvo u hrvanju bit će posebno jer se održava u Zagrebu i to od 17. do 23. travnja.

U travnju na snagu će stupiti i izmjene Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i još nekih kako bi se dodatno zaštitilo žrtvu obiteljskog nasilja. Ministar Malenica je kazao da sudovi nasilniku više neće moći izricati mjeru zabrane približavanja žrtvi kao zamjenu za pritvor. Slučajevi kršenja mjere koji su bili pogubni za žrtvu motivirali su ga na taj korak.

Svibanj

Charles III. bit će okrunjen za monarha Ujedinjene Kraljevine u londonskoj Westminsterskoj opatiji i to 6. svibnja. Iz Buckinghamske palače poručili su da će krunidba biti kratka i mnogo manje ekstravagantna od one koja je bila organizirana za njegovu pokojnu majku Elizabetu II.

Od 26. do 28. svibnja održava se Europsko prvenstvo u veslanju. Veslačka sezona bit će posebno zanimljiva jer su na posljednjoj prošlogodišnjoj regati, Svjetskom prvenstvu, braća Sinković prvi put ostala bez medalje. EP na Bledu moglo bi biti prvo mjesto njihovog povratka. Kontinentalna konkurencija je izazovna i za sestre Jurković i za braću Lončarić.

Važni datumi u lipnju

  1. lipnja slijedi finalna utakmica nogometne Lige prvaka.

Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima održat će se pak od 14. do 30. lipnja, a aktualni europski prvaci, Hrvati, bit će ozbiljni kandidati za medalju u vaterpolskom turniru koji će se održati u Fukuoki.

Tijekom lipnja počinje i treće izdanje Europskih igara – multisportskog kontinentalnog natjecanja za čije će se domaćinstvo u 2027. godine kandidirati Split. Privlačnost ovogodišnjih Igara u Krakowu i još nekoliko poljskih gradova je i u tome što će se u svim olimpijskim sportovima moći skupljati bodovi ili izravne kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu.

Kraj lipnja bit će i rok da se iskoristi novac iz EU za obnovu javnih zgrada.

Srpanj će započeti NATO-vim summitom u Litvi. Predstavnici 30 zemalja članica trebali bi se okupiti u Vilniusu, oko 150 kilometara od granice s Rusijom. Bit će to jedan od najvećih summita koji će ugostiti neka baltička zemlja i ukupan organizacijski račun trebao bi se popeti do 30 milijuna eura.

  1. srpnja koncert će u zagrebačkoj Areni održati Depeche Mode.

Od 24. do 30. srpnja u Umagu slijedi teniski turnir ATP Croatia Umag.

Kolovoz

Prema planu, u kolovozu bi se trebao otvoriti novi pogon Podravkine “Tvornice juha i Vegete”. Investiciju je vrijedna 104,8 milijuna kuna. Podravka u 2023. planira ukupne investicija od 800 milijuna kuna, a u naredne tri godine 1,5 milijardi kuna.

8.kolovoza u Pulskoj areni koncert Imagine Dragonsa, a od 19. do 27. kolovoza održat će se Svjetsko atletsko prvenstvo. “Kraljica diska” Sandra Perković ponovno je naša najveća nada za medalju, a odmah nakon nje tu je bacač kugle Filip Mihaljević.

Rujan

Među ključne datume u rujnu svakako spada Svjetsko veslačko prvenstvo koje će se održati u Beogradu. Ostanu li zdravi do kraja sezone, Valent i Martin Sinković, imat će veliku želju osvojiti medalju na natjecanju na kojem su lani bili četvrti.

Drugu godinu zaredom najstarije sportsko natjecanje u Hrvatskoj – Boris Hanžeković Memorial – produžit će se na tri dana i trajat od 8. do 10. rujna. Zagreb City Challenge na Trgu bana Josipa Jelačića, bacanje kugle kod fontana te stadionska atletika na Mladosti.

Od 8. do 11. rujna slijede nam nogometne kvalifikacije za EP, a 30. rujna počinje i Svjetsko gimnastičko prvenstvo. Nakon slabog nastupa na prošlogodišnjem prvenstvu u Liverpoolu, Tin Srbić će se sigurno željeti vratiti navici osvajanja medalje.

Studeni
Od 18. do 21. studenog Vatreni gostuju u Latviji. Posljednje dvije utakmice kvalifikacija za Euro “Vatreni” će prvo gostovati u Latviji, a potom biti domaćini Armeniji. Hrvatska će se plasirati na Euro 2024. kojem je domaćin Njemačka ako osvoji jedno od prva dva mjesta u skupini. U suprotnom će na proljeće 2024. igrati play-off.

Do kraja godine na snagu mora stupiti novi Zakon o tržištu rada kojim se povećava iznos i trajanje naknada za nezaposlene, smanjuju zahtjevi za ranjive radnike i digitalizira postupak ostvarivanja prava na naknadu za nezaposlene na temelju provedenih analiza.

www.sjever.hr / www.jutarnji.hr
06.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.