Now Reading:
HNB SAVJETUJE U četiri koraka provjerite je li novčanica eura prava ili lažna
Full Article 2 minutes read

HNB SAVJETUJE U četiri koraka provjerite je li novčanica eura prava ili lažna

Nakon što su iz policije upozorili kako zadnjih dana primaju više dojava da prevaranti umjesto originalnih eura za plaćanje koriste filmske rekvizite novčanica u toj novoj hrvatskoj valuti, oglasili su se i iz HNB-a.

Novčanicu osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri

Za lakšu provjeru autentičnosti novčanica, HNB preporučuje četiri koraka – osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri, prenosi N1.
Građani su pozvani da osjete papir i reljefnost novčanice, pogledaju je prema svjetlu i provjere ima li vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu brojku te prozor s portretom.

Kako bi provjerili njihovu originalnost, euro novčanicu mogu nakrenuti i provjeriti hologram, brojku koja mijenja boju,  sjajnu traku i prozor s portretom.

Na novčanicama postoji i mikro pismo koje se provjerava korištenjem povećala, a dodatna svojstva moguće je provjeriti korištenjem UV lampe, zaključuju u policiji i građane obavještavaju da detaljne video upute i fotografije mogu vidjeti na stranicama HNB-a.

Pod preporukom osjeti, HNB navodi da se treba osjetiti papir i reljefnost otiska. Kažu da je papir za euronovčanice izrađen od stopostotnog pamuka, a posjeduje karakteristična svojstva: šuškavost, elastičnost, čvrstoću, hrapavost papira, dugotrajnost i veliku otpornost na savijanje, piše N1.

Što se reljefnosti otiska tiče, specifičan visoki nanos boje može se osjetiti kada se jagodicom prstiju prijeđe po dijelovima novčanice otisnutima reljefnim tiskom kao što je oznaka nominalne vrijednosti, kratica Europske središnje banke, osnovni motiv i kose linije koje su prisutne samo na novčanicama serije Europa.

Kod novčanica koje su duže u uporabi ili su pohabane/oštećene taktilni se zaštitni elementi slabije osjete. Kao pomoć slijepim i slabovidnim osobama, radi lakšeg i bržeg utvrđivanja autentičnosti i prepoznavanja apoena dodirom, novčanice imaju dodatne taktilne zaštitne elemente.

Novčanice prve serije na apoenima od 200 i 500 eura imaju kose ili okomite linije na dnu ili desnoj strani. Novčanice serije Europa imaju kose linije otisnute na samom rubu lica novčanice s lijeve i desne strane.

sjever.hr/infon1.hr
04.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.