Now Reading:
Ekonomski stručnjak otkrio: “Plaće i mirovine će rasti, recesija će biti blaga i kratka, bez velikog pada zaposlenosti”
Full Article 2 minutes read

Ekonomski stručnjak otkrio: “Plaće i mirovine će rasti, recesija će biti blaga i kratka, bez velikog pada zaposlenosti”

Ekonomist Danijel Nestić komentirao je navode o rastu plaća, ali i o poskupljenjima koja su uslijedila nakon prelaska na euro. Kaže da nije loše držati jednu tenziju i na trgovce i na sve koji prodaju, pa da se stvori osjećaj da nema potrebe za dizanjem cijena, no da je zaokruživanje prirodna stvar, piše Tportal.

– Mi smo u eri visoke inflacije. Ako se nešto zaokruži jedan posto, pola posto, dva posto, koliko sam vidio, to su sporadična poskupljenja, nema sustava koje trgovci koriste. Trgovca koji digne cijenu vrlo je lako zaobići. Maloprodajni sektor je jedan od najkompetitivnijih u RH i svaki će triput razmisliti prije nego neopravdano digne cijenu – rekao je Nestić za RTL, a prenosi Tportal.

Što se tiče inflacije od 13 posto i navoda da bi plaće mogle rasti, Nestić kaže da prognoze pokazuju da hoće jer inflacija je 13 posto sada zbog stvari koje su opće poznate – energetska kriza, rat.

– Sve je utjecalo na novu razinu od 13 posto, to bi se trebalo smirivati. Izvor rasta plaća je nešto drugo, čini se da ako kretanja budu išla kako se očekuje, rast plaća bi trebao u drugoj polovici ove godine pobijediti inflaciju. Sada smo u minusu nekih četiri posto realno. Ako se krene inflacija smanjivati, plaće bi trebale nastaviti rasti zbog manjka radnika prije svega. Postoje veliki pritisci, i manjak radnika rješava se rastom plaća – kaže.

Prokomentirao je i navode o recesiji koja nas čeka pa govori kako je puno diskusija o samom tipu.

– Tehnički gledano, moguće je izvući situaciju da smo tu, ali ono što jest je da sve naznake govore da bi mogla biti blaga, kratka, po svojoj prirodi nešto drugačija od prijašnjih. Sadašnje usklađivanje ili prilagodba recesiji se događa kroz realni pad plaća, prilagodba ide kroz plaće, a ne kao prije kroz zaposlenost. Prije smo imali gubitke zaposlenih, ako bude kako mi se čini, ovu recesiju mogli bi proći i bez velikog pada zaposlenosti – zaključio je Nestić, a prenosi Tportal.

www.sjever.hr / www.tportal.hr
04.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.