Now Reading:
Mladen Jakopović (HPK): U Hrvatsku stižu milijarde, treba ih mudro trošiti
Full Article 3 minutes read

Mladen Jakopović (HPK): U Hrvatsku stižu milijarde, treba ih mudro trošiti

Ovo je godina u kojoj kreće novo programsko razdoblje Zajedničke poljoprivredne politike, koje će pred naše poljoprivrednike donijeti brojne izazove, ali i nove mogućnosti da u idućih pet godina pokušamo našu poljoprivredu i proizvodnju stabilizirati, usmjeriti ogroman novac na nove investicije, preradu, podizanje dohotka proizvođača i zadržavanje ljudi na selu.

Kako za Poslovni dnevnik piše Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatska od 2023. ima na raspolaganju više od pet milijardi eura, što nije malo, ali mora biti pametno potrošeno i usmjereno na hvatanje koraka s razvijenim poljoprivrednim državama EU. A to znači da se kroz pametne politike podigne produktivnost, investicije, te da se potiču razvojni projekti i proizvodnje, ali da se borimo za što veće uključivanje mladih u poljoprivredu.

Jakopović ističe da je ono što je ključno i za što se u HPK zalažu da se što više novca investira u preradbene kapacitete i proizvodnju energije, što bi trebao biti dodatan alat za povećanje dohotka naših poljoprivrednika, pri čemu je važno i da se radi na promociji hrvatske kvalitetne hrane i proizvodnje.

-Poljoprivrednici strahuju od visoko podignutih ciljeva vezano za Zeleni plan i strategije od Polja do stola i Bioraznolikosti jer imaju sumnju da bi EU poljoprivreda u končanici mogla postati previše zelena i to će biti veliki izazov u 2023., kada krene primjena novih politika. Svjesni smo da su ekologija i ekološki standardi plemenit i nužan cilj, no ako će utjecati na daljnji pad dohotka i produktivnosti te dovesti do pretjeranog uvoza jeftine hrane lošije kvalitete iz cijelog svijeta na tržište cijele EU, onda je pitanje jesu li ovi ambiciozni ciljevi u službi poljoprivrede ili nekih drugih prikrivenih interesa – piše Jakopović za Poslovni dnevnik.

I dalje je prisutna zabrinutost što na policama imamo proizvode po dampinškim cijenama i što naši proizvođači teško mogu do polica, posebice stranih trgovačkih lanaca.

-Pred nama je izazovna godina i pitanje je da li bi zbog svih dešavanja na globalnom tržištu i negativnih procesa novi ZPP trebalo prilagoditi, dok se ne vidi u kom smjeru će ići ova teška politička svjetska situacija. Iduća godina, bit će puna izazova u proizvodnji, ali vjerujemo da će se rat završiti i da će se cijene kako za proizvođače tako i za naše potrošače stabilizirati i da ćemo u novoj 2023. ipak biti više optimistični i pokrenuti novi razvoj – ističe Jakopović.

sjever.hr/poslovni.hr
02.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.